Antena 3 CNN Economic Biz News Vestea pe care o ţară din Europa o primeşte azi. În România se va întâmpla peste câţiva ani

Vestea pe care o ţară din Europa o primeşte azi. În România se va întâmpla peste câţiva ani

Vestea pe care o ţară din Europa o primeşte azi. În România se va întâmpla peste câţiva ani
de O.P.    |    05 Iun 2013   •   09:50

Comisia Europeană va da undă verde miercuri Letoniei pentru a deveni de la începutul anului viitor cel de-al 18-lea stat din zona euro, au declarat oficiali UE pentru Reuters. Executivul comunitar va publica un raport privind îndeplinirea de către micul stat baltic a criteriilor de aderare la zona euro, printre care se numără o rată scăzută a inflaţiei şi a dobânzii pe termen lung, o rată stabilă de schimb, precum şi un deficit şi o datorie publice reduse.

Letonia, care a trecut prin cele mai grele programe de austeritate după criza din 2008-2009 care i-a diminuat PIB-ul cu o cincime, îndeplineşte toate criteriile, va anunţa CE. 'Decizia în cazul Letoniei este pozitivă', a declarat un oficial al UE, sub protecţia anonimatului.

Responsabilii cu întocmirea politicilor economice speră că adoptarea euro de către Letonia va transmite un semnal puternic de încredere investitorilor, că în ciuda celor trei ani de criză ai datoriei suverane, zona euro va creşte, nu se va dezintegra. Banca Centrală Europeană va publica şi ea evaluarea sa privind Letonia, dar numai CE are dreptul de a face o recomandare legală privind trecerea statului baltic la moneda unică.

Aderarea la zona euro va trebui să fie aprobată de şefii de stat şi de guvern la summitul UE din iunie, iar apoi va trebui consultat şi Parlamentul European, urmând ca decizia formală să fie luată în iulie de Consiliul ECOFIN.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close