Antena 3 CNN Economic Bursele au crescut după reducerea tarifelor dintre SUA şi China. Ce creşteri au înregistrat principalii indici bursieri

Bursele au crescut după reducerea tarifelor dintre SUA şi China. Ce creşteri au înregistrat principalii indici bursieri

Andrei Paraschiv
2 minute de citit Publicat la 23:05 12 Mai 2025 Modificat la 23:05 12 Mai 2025
om cu pixul pe piata bursiera in crestere
Investitorii au primit cu optimism această reducere, iar indicii bursieri principali au înregistrat creşteri pe piaţă. Foto: Getty Images

Bursele au crescut luni, după ce președintele Trump a declarat că discuțiile din weekend au dus la o "resetare totală" a taxelor comerciale dintre SUA și China. Princiaplii indici bursieri au înregistrat creşteri de până la 3.3%, scrie BBC News.

Negocierile desfășurate în Elveția au dus la reduceri semnificative ale tarifelor vamale reciproce dintre SUA şi China. Statele Unite au redus tarifele de la 145% la 30%, în timp ce tarifele de răspuns impuse de China asupra produselor americane au scăzut de la 125% la 10%, pentru 90 de zile.

Președintele Trump a precizat că, deși o parte dintre taxe au fost suspendate și nu complet eliminate, acestea ar putea fi reintroduse peste trei luni dacă nu se vor înregistra progrese suplimentare. Totuși, el nu se așteaptă ca taxele să revină la nivelul maxim anterior, de 145%.

"Nu vrem să facem rău Chinei. Închideau fabrici, erau foarte agitați și foarte fericiți că au putut ajunge la un acord cu noi" a declarat Trump după anunțarea acordului, adăugând că Beijingul "a fost grav afectat".

Investitorii au primit cu optimism această reducere, iar indicii bursieri principali au înregistrat creşteri pe piaţă. Dow Jones și S&P au crescut cu peste 2,5% în deschiderea tranzacțiilor de luni, iar indicele Nasdaq, axat pe sectorul tehnologic, a urcat cu 3,3%.

Piețele bursiere se tranzacționează de câteva zile peste nivelul din 2 aprilie, zi denumită de administrația Trump "Ziua Eliberării".

Totuși, tarifele preexistente, inclusiv cele sectoriale mai mari pentru produse precum oțelul și automobilele, rămân în vigoare. În schimb, tarifele de retorsiune suplimentare, introduse ulterior, au fost complet eliminate de ambele părți. Această retragere intervine în contextul în care primele efecte ale războiului tarifar încep să se manifeste: porturile americane au raportat o scădere bruscă a numărului de nave programate să sosească din China.

În China, producția fabricilor a încetinit, iar unele companii au început să concedieze angajați, ca urmare a scăderii comenzilor din SUA. Ministerul Comerțului din China a declarat că acordul reprezintă un pas important în "rezolvarea diferențelor" și va contribui la "aprofundarea cooperării".

Tat Kei, un exportator chinez de aparate de îngrijire personală către SUA, care deține o fabrică cu 200 de angajați în Shenzhen, a salutat anunțul, dar s-a arătat rezervat cu privire la viitor.

"Președintele Trump va fi aici încă trei ani și jumătate. Nu cred că acesta va fi sfârșitul... nici pe departe", a declarat el pentru BBC.

Elaine Li, șefa departamentului Greater China al firmei Atlas Ways, care oferă servicii pentru internaționalizarea companiilor chineze, a declarat că multe firme vor privi această pauză ca fiind temporară,

"Pentru companii, cel mai bun lucru pe care îl pot face este să construiască un șanț de apărare în jurul afacerii lor, înainte de următoarea rundă de tarife", a spus ea.

×
x close