Antena 3 CNN Economic Câţi ani trebuie să trăiască un român după pensionare, ca să-şi recupereze toţi banii daţi statului la contribuţii

Câţi ani trebuie să trăiască un român după pensionare, ca să-şi recupereze toţi banii daţi statului la contribuţii

Românii primesc la pensie o sumă mică din contribuţia pe care au achitat-o la stat în timpul serviciului, iar calculele arată cât ar trebui să trăim ca să ne putem recupera banii.

Câţi ani trebuie să trăiască un român după pensionare, ca să-şi recupereze toţi banii daţi statului la contribuţii
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    23 Iun 2023   •   00:00

Statisticile arată că în medie, românii nu mai trăiesc suficient pentru încasa banii opriți de stat pentru pensie. Astfel, aceștia primesc pensie în jur de 10 ani după ce ies din activitate.

În medie, speranța de viață în România este de 75 de ani. Statisticile publicate recent de Eurostat arată că speranța de viață în țara noastră este de 71,4 de ani în cazul bărbaților și de 79 de ani în cazul femeilor.

Contribuția la bugetul de asigurări sociale se raportează la salariul minim pe economie și este în proporție de 25%. 

Astfel, un angajat cu un salariu minim pe economie, cu 3.000 de lei brut, aduce la sistemul public de pensii circa 750 de lei pe lună. 

Citeşte şiPensiile care se vor tăia cu 15%. Anunţul făcut de Marius Budăi: "E clar că trebuie rezolvată această problemă"

Un român dă statului, după 35 de ani de muncă, 315.000 lei

La un simplu calcul matematic se poate observa că, în condițiile în care stagiul de cotizare este de 35 de ani, un român virează, în medie, aproximativ 315.000 de lei la bugetul de stat.

Însă, după ce iese din activitate, un român reușește să încaseze sub formă de pensie de la stat doar aproximativ 128.520 de lei, după statisticile oferite de Eurostat cu privire la speranța de viață la bărbați. Asta înseamnă că 186.480 de lei sunt bani care rămân la stat. 

În cazul femeilor, statisticile sunt mai optimiste, iar speranța de viață uşor crescută le oferă posibilitatea de a-și recupera o sumă de 299.880 de lei. Ceea ce arată că doar 15.120 de lei rămân la sistemul public de pensii şi sunt redistribuiţi.

Pentru a-și recupera banii din contribuția pentru pensie, românii ar trebui să mai trăiască aproximativ 14-15 ani din momentul pensionării, adică ar trebui să atingă vârsta de 80 de ani.

Totuși, există și situații în care statul restituie banii plătiți pentru pensie de-a lungul vieții. 

Persoanele care aleg să beneficieze de o pensie specială se regăsesc în această situație. Banii achitați pentru pensia privată se pot chiar și moșteni, în caz de deces înainte de pensionare. 

Sumele acumulate în contul individual pot fi accesate de deținătorul lor doar la vârsta pensionării sau în caz de invaliditate, sub formă de pensie, potrivit monitorulbt.ro.

La sfârşitul anului 2022, România avea peste 4,7 milioane de pensionari. 

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

×
Subiecte în articol: pensie contribuţii la pensie
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close