Antena 3 CNN Economic Există destui bani la Fondul de Garantare pentru clienții Euroins? Anunțul ministrului Finanțelor, Adrian Câciu

Există destui bani la Fondul de Garantare pentru clienții Euroins? Anunțul ministrului Finanțelor, Adrian Câciu

”Există suficienți bani la Fondul de Garantare pentru a proteja clienții care vor fi afectați de intrarea în insolvență a Euroins”? Întrebarea pe care peste 2 milioane de români și-o pun în ultimele zi și la care ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a oferit un răspuns.

Există destui bani la Fondul de Garantare pentru clienții Euroins? Anunțul ministrului Finanțelor, Adrian Câciu
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    21 Mar 2023   •   14:01

”Fondul de Garantare este la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Din ce știu eu, ei au posibilitatea să se și capitalizeze, să își găsească sursele de finanțare astfel încât toată lumea să fie acoperită.

Guvernul va lua măsurile pentru a proteja consumatorii! Alte detalii referitoare la relația Euroins cu Autoritatea de Supraveghere cred că trebuie să vă dea ASF”, a explicat Adrian Câciu

Asigurările Euroins, evitate de service-uri

 Asigurările Euroins, majoritare pe piață, sunt evitate de service-uri în caz de daună. Mecanicii spun că despăgubirile vor fi plătite mult mai târziu după ce trec din competența Euroins în competența Fondului de Garantare. 

Prețurile RCA sunt uriașe

Revenirea la prețurile RCA de anul trecut trebuie decisă de Guvern. La consultările privind soluțiile pentru criza din piața asigurărilor va participa si Consiliul Concurenței. Iar revenirea la prețurile din martie 2023 se va face doar pentru o perioadă limitată.

Inițial, ASF propune o perioadă de 6 luni care poate fi prelungită cu încă 3 luni. Din momentul în care piața se calmează, Guvernul ar putea dispune "o revenire controlată". Dacă revenirea la prețurile din martie 2022 se dovedește ineficientă, decidenții pot renunța la măsură. Hotărârea de Guvern prevede faptul că șoferii vor plăti cel mai mic preț.

De aproximativ 1 an, Ministerul Finanțelor poarta discuții cu CEC pentru ca banca să vină cu o divizie pentru polițele RCA. Potrivit unor surse, o bancă de stat ar putea veni cu preturi mai mici, fără a încălca reglementările concurențiale. 

Euroins dă statul în judecată

Între timp, acționarii companiei cu capital majoritar bulgăresc, Euroins, au anunțat că azi vor contesta în instanță decizia Autorității de Supraveghere Financiară de retragere a licenței de funcționare pentru compania de asigurări. 

Assen Hristov, președintele Eurohold – grupul bulgar care deține Euroins, a mai anunțat că acționarii vor solicita 500 de milioane de euro daune din partea autorităților române, care au constatat că Euroins nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea necesarului de capital de solvabilitate. 

Hristov a mai anunțat că va depune și o plângere împotriva conducerii ASF dacă instituția nu își anulează decizia de retragere a licenței. 

 

×
Subiecte în articol: Adrian Câciu
Parteneri
Mărturia unui pacient care a supravieţuit la ATI din Spitalul Pantelimon
x close