Antena 3 CNN Economic Companii Cat ar incasa Fondul Proprietatea din vanzarea actiunilor la gigantii straini din energie: 400 milioane de euro

Cat ar incasa Fondul Proprietatea din vanzarea actiunilor la gigantii straini din energie: 400 milioane de euro

Cat ar incasa Fondul Proprietatea din vanzarea actiunilor la gigantii straini din energie: 400 milioane de euro
Sursa foto: Sursa: Raiffeisen Capital & Investment
de Catalin Ciocan    |    02 Dec 2011   •   14:15
Fondul Proprietatea (FP) ar putea incasa circa 400 milioane de euro daca-si vinde actiunile detinute la distribuitorii de gaz si energie electrica, valoarea totala a acestor companii ridicandu-se la 2,4 miliarde de euro, potrivit unei evaluari realizate de analistii societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment. 

Oficialii grupului Franklin Templeton, care administreaza FP, au declarat recent ca sunt in discutii cu actionarii majoritari ai acestor companii pentru-si vinde actiunile, urmand ca pana la finele anului sa selecteze banca sau bancile de investitii care sa-i asiste in acest proces.

Din acest grup de companii, cele mai valoroase sunt distributiile de energie electrica detinute de grupul italian Enel, care impreuna valoreaza aproape un miliard de euro. FP detine cate 24,1% din Enel Distributie Banat si Enel Distributie Dobrogea si 12% din Enel Distributie Muntenia, pachete care ar valora in opinia analistilor circa 217 milioane de euro. Enel Distributie Muntenia ar valora 660 mil. euro, conform calculelor analistilor.

Reprezentantii Enel au spus insa recent pentru antena3.ro ca vor discuta preluarea actiunilor detinute de Fondul Proprietatea la companiile sale locale, de-abia dupa ce va fi incheiat subiectul privind clauza de “put option” pe care statul roman o are la Muntenia Sud. Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat in iulie 2007, Electrica are o clauza de put option prin care poate sa isi vanda o parte sau intregul pachet de 23,57% din actiunile distributiei de energie Muntenia Sud catre Enel, care este obligat sa le cumpere.

Enel anuntase totodata ca are in plan investitii de 800 milioane de euro in Romania in urmatorii cinci ani, semnaland astfel ca nu ia in calcul un exit de pe aceasta piata. Managerii de la Templeton afirmasera totodata ca si-ar putea vinde actiunile “la pachet” in momentul in care unii dintre gigantii din energie vor parasi Romania. Pe langa italieni, si cehii de la CEZ au dat un raspuns ferm ca nu intentioneaza sa se retraga din Romania si ca au in plan chiar o majorare a investitiilor. Gaz de France Suez si E.ON au preferat sa nu faca in mod oficial niciun comentariu pe acest subiect.

GDF detine in Romania GDF Suez Energy Romania, care inseamna cea mai mare distributie de gaze din Romania, fostul Distrigaz Sud. Fondul Proprietatea detine un pachet de 12% din actiuni la aceasta distributie de gaze, care acopera jumatatea de sud a Romaniei, participatie evaluate de analisti la 50,3 mil. euro. Daca extrapolam acest calcul la nivelul intregii companii, ar rezulta ca valoarea GDF Suez Energy Romania este de 419 mil. euro.

De asemenea, pachetele de actiuni pe care Fondul Proprietatea le are in cele trei companii controlate de E.ON in Romania – distributie si furnizare gaze, distributie electricitate, respectiv furnizare electricitate, sunt estimate la 101 mil. euro de catre analistii Raiffeisen, indicand astfel o valoare cumulata a celor 3 companii de circa 560 mil. euro.

Pentru a evalua distributiile din energie, analistii Raiffeisen precizeaza ca au calculat media intre “fair value” (valoarea corecta – n.r.) obtinuta prin aplicarea unor multipli la EBITDA (castigurile inaintea platii dobanzilor si taxelor, deprecierii si amortizarii) inregistrata de celelalte companii din sector si valoarea calculate pe modelul DCF, care ia in calcul randamentul reglementat al activelor (regulated return on assets – engl.).

Cea mai valoroasa operatiune detinuta in Romania de grupul german este distributia de electricitate, afacere gestionata pana la inceputul acestui an de catre E.ON Moldova Distributie, acum parte a companiei E.ON Energie Romania, analistii Raiffeisen evaluand participatia din acest business la 62,3 mil. euro, in timp ce pentru pachetul detinut in zona distributiei de gaz a E.ON, FP ar putea miza pe 26,5 mil. euro. Diferenta pana la 101 mil. euro ar insemna valoarea participatiei aferente in compania care se ocupa cu furnizarea de electricitate, activitate inglobata in portofoliul E.ON Energie Romania, prima companie integrata de pe pietele de gaz si de energie.

Fondul Proprietatea cauta sa-si vanda actiunile de la distribuitorii de gaz si energie electrica pentru a-si lichidiza portofoliul, in conditiile in care in prezent peste 60% din acesta este blocat in companii nelistate. Valoarea de piata a Fondului, de 1,35 miliarde de euro, este doar usor peste capitalizarea bursiera a companiilor listate plus lichiditatile si a a fost foarte aproape de aceasta valoare inca de la listarea fondului, la sfarsitul lunii ianurie. Administratorii de la Templeton dar si analistii spun ca listarea unora dintre companiile mari din energie ar creste valoarea activelor Fondului si, implicit, ar putea urca si pretul actiunilor in piata.

Analistii de la Raiffeisen au un pret-tinta la 12 luni de 0,76 lei/actiune pentru titlurile FP, cu aproape 80% peste pretul de la Bursa al titlurilor. Recomandarea analistilor este de “cumparare”. Raiffeisen a condus consortiul care a intermediat listarea la Bursa a Fondului Proprietatea.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close