Antena 3 CNN Economic Companii (P) Egidio Maschio - Leader prin puterea exemplului și prin încredere în oameni

(P) Egidio Maschio - Leader prin puterea exemplului și prin încredere în oameni

(P) Egidio Maschio - Leader prin puterea exemplului și prin încredere în oameni
08 Iul 2015   •   00:00
De câte ori se afla în fața unui proiect de extindere sau demara dezvoltarea unei fabrici, Egidio Maschio nu zicea niciodată „Ce afacere bună am făcut!”, ci „Avem mult de muncă, dar merită efortul pentru că avem oameni în care avem încredere!”. Munca și încrederea au fost baza pe care Egidio Maschio a clădit un Grup de companii devenit leader de top în domeniul echipamentelor agricole la nivel mondial. Pentru cei 2.000 de angajați din cadrul Grupului Maschio Gaspardo, efortul Președintelui Egidio Maschio a meritat.

Prin muncă a fost pusă și prima cărămidă la istoria Grupului, în anul 1964, când Egidio și fratele său, Giorgio Maschio au construit în grajdul casei lor din Campodarsego, Padova - Italia prima mașină de frezat pentru prelucrarea pământului. Au urmat alte mașini realizate în grajd și apoi dezvoltarea companiei Maschio și extinderea prin achiziții în Italia și prin deschiderea de filiale în Europa și în lume.

În anii 90, Maschio a continuat să crească. Achiziționarea în 1994 a companiei Gaspardo Seminatrici SpA, un brand renumit pe piața de utilaje i-a permis să devină leaderul italian aflat printre primii pe piața mondială a producătorilor de echipamente pentru prelucrarea pământului și pentru semănat. În 1996 a fost creată Maschio Deutschland, iar în 2001, s-a deschis Maschio Gaspardo Iberica și Maschio Gaspardo Middle East. Expansiunea a continuat în 2003 prin crearea de filiale în România, Turcia, Canada, Rusia, în 2004 în SUA și China, în 2005 în Polonia, Belarus și Ucraina, în 2006 în Coreea de Sud. În 2005 a avut loc achiziționarea companiei italiene Grinta SpA. În 2011 s-a deschis Maschio Gaspardo India și în 2012 Maschio Gaspardo China. Dintre aceste filiale externe, trei societăți sunt unități de producție – România, China, India – iar celelalte sunt filiale comerciale. În 2013 Grupul a achiziționat părți din compania Unigreen iar în anul 2014, Grupul Maschio Gaspardo și-a extins portofoliul de utilaje agricole oferite fermierilor prin achiziționarea unei părți din firma Feraboli, o companie istorică din Cremona, cunoscută în întreaga lume pentru utilajele de prelucrat fânul (mașini de balotat cilindrice) și prin achiziţionarea unei părți din compania Visini, specializată în producerea de remorci tehnologice.

Grupul Maschio Gaspardo are astăzi aproximativ 324 milioane euro cifră de afaceri și aproximativ 2.000 de angajați.
Când au pornit afacerea, Egidio Maschio și familia lui nu știau că 50 de ani mai târziu, numele Maschio va fi prezent pe cinci continente, cu 15 centre de producție, dintre care 3 în afara Italiei (România, China și India), cu 12 birouri de vânzări, acoperind o gamă completă de utilaje și echipamente pentru sectorul agricol aferente prelucrării solului, semănatului de precizie, aplicarea tratamentelor, întreținerea pajiștilor și a spațiilor verzi.
Acest lucru a fost posibil prin construirea unei relații oneste între familia Maschio și colaboratorii, partenerii și angajații Grupului din întreaga lume. Egidio Maschio a fost întotdeauna un punct de reper și de sprijin pentru aceștia. Și-a iubit munca și i-a iubit pe cei cu care a muncit alături, angajații l-au apreciat la rândul lor și spun că “era generos și mereu disponibil”.

Din toate punctele de vedere, a fost un antreprenor al vechii școli de business, un leader prin puterea exemplului și a implicării personale într-un proiect pe care s-a bucurat să-l crească prin muncă și curaj. Egidio a avut încredere în oamenii cu care a lucrat și cărora le-a oferit oportunitatea de a se dezvolta ca oameni și ca profesioniști.

Și extinderea Grupului s-a bazat tot pe încredere și muncă. De exemplu, fabrica din România a fost înființată în 2003, de Mirco Maschio, fiul lui Egidio Maschio. Investiția a pornit de la zero, prin cumpărarea unei hale goale, la Chișineu-Criș. Inspirat de valorile insuflate de tatăl său, Mirco Maschio a pus pe picioare întregul proiect și a construit fabrica, transformând-o în 12 ani de muncă în cel mai mare producător de utilaje agricole din România și într-o poveste de succes. În prezent compania derulează un proiect de investiții în valoare de circa 10 milioane euro pentru extinderea fabricii de la Chișineu Criș cu o nouă hală de producție de peste 8.600 mp și echiparea acesteia cu utilajele și echipamentele specifice pentru producția și asamblarea utilajelor agricole, care se va încheia în 2016.
Familia Maschio a rămas întotdeauna acționarul majoritar al Grupului, Egidio Maschio a fost Președintele Consiliului de Administrație până la dispariția sa, pe 24 iunie 2015, iar Vice-Președinte a rămas fratele său, Giorgio Maschio. Începând cu data de 6 iulie 2015 Mirco Maschio este noul Președinte al Grupului Maschio Gaspardo.
De la începutul lunii iunie 2015, familia Maschio a încredințat managementul executiv al Grupului unei echipe formată din Massimo Bordi în funcția de CEO și Paolo Bettin în funcția de Chief Financial Officer (CFO).

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close