Antena 3 CNN Economic Conținut plătit 10 obiceiuri de viață pentru un somn minunat, odihnitor

10 obiceiuri de viață pentru un somn minunat, odihnitor

Oamenii de succes au spus că, odată ce au o viziune măreață în viață, pașii pe care trebuie să-i facă vor veni de la sine. Pentru ei contează totul pentru a fi fericiți – calitatea relațiilor, cariera profesională, alimentația, somnul, concediul, etc.

10 obiceiuri de viață pentru un somn minunat, odihnitor
de Georgiana Adam    |    15 Mar 2021   •   17:06

Somnul bun trebuie să facă parte din planul general pentru obiectivele mari de viață, pentru că este foarte important pentru sănătate.

Nu lăsa deficitul de somn să-ți distrugă bucuria de a-ți trăi viața așa cum îți dorești. În loc să încerci să dormi mai bine, prin folosirea unor somnifere, gândește-te la motivele pentru care nu te poți odihni cum ar trebui. Pentru asta ne-am gândit să abordăm principalele 10 obiceiuri de viață pentru un somn minunat, care pot fi puse în aplicare de orice persoană.

1. Lumina naturală este importantă pentru sănătate

Oamenii obosesc pe întuneric. De ce? Pentru că atunci când apune soarele, corpul va produce melatonina – hormonul care induce o stare de somnolență. Când răsare soarele, corpul oprește producția de melatonină în mod natural și oamenii sunt încep să se trezească.

Lumina de la ecranele dispozitivelor electronice – laptop, televizor, smartphone, tabletă – este o lumină albastră, care interferează cu producția naturală de melatonină și astfel este afectată și calitatea somnului.

Corpul uman are un ritm circadian, care necesită lumină naturală pentru a rămâne sănătos. Expunerea corpului la lumină naturală puternică în timpul zilei, la soare, influențează în mod pozitiv nivelul de energie, sănătatea, dar și calitatea și durata somnului nocturn.

Pentru a avea o stare de somn, este bine să stingi luminile cu două ore înainte de culcare; de exemplu te-ai putea uita la televizor cu veioza stinsă, în întuneric, iar asta te va face după ceva timp să te simți obosit și să ai o senzație de somn.

2. Respectarea unui program de somn

Pentru a avea un somn de calitate, este indicat să ai un program de odihnă, pe care să-l respecți. A avea un program de somn ajută corpul să se relaxeze la momentul potrivit, iar asta va îmbunătăți sănătatea, creativitatea și productivitatea.

3. Exercițiile fizice

Exercițiile fizice în timpul zilei îmbunătățesc somnul. Chiar și o simplă plimbare pe jos, timp de jumătate de oră, în fiecare zi, poate crește calitatea somnului.

4. Temperatura în cameră

Dacă ai o temperatură confortabilă în dormitor, de 18-21 de grade, somnul va fi mai bun și mai odihnitor.

5. Nu lăsa animalele de companie să-ți deranjeze somnul

Pentru a avea un somn bun, neîntrerupt, este bine să dormi singur în cameră, fără animale de companie, care au tendința de a se trezi noaptea.

6. Alege perna potrivită pentru somn

Principala caracteristică în alegerea pernei potrivite este ca ea să ofere suficient sprijin pentru cap, astfel încât poziționarea gâtului să se realizeze corect, pentru a-ți optimiza respirația. În prezent, cele mai bune sunt considerate pernele fabricate din spumă cu memorie, care oferă mai mult sprijin la nivelul gâtului și mai puțin în partea de sus a capului. Acestea sunt recunoscute ca fiind foarte eficiente pentru alinierea corectă a coloanei vertebrale și pentru a evita orice disconfort – durerea și rigiditatea.

7. Lenjerii de pat pentru un somn mai bun

Atunci când alegi lenjeria de pat, selectează una care este realizată dintr-un material din fibre naturale, pentru că țesăturile artificiale sunt de obicei impermeabile la aer și nu vor asigura o ventilație adecvată în timpul somnului.

Cele mai bune lenjerii de pat sunt acelea din bumbac, mătase sau in. Aceste materiale au proprietăți antialergice, sunt respirabile, plăcute la atingere și durabile în timp. Bumbacul satinat este foarte elegant, absoarbe umezeala, este confortabil chiar și pentru oamenii cu pielea sensibilă.

8. Suplimentele alimentare pot îmbunătăți calitatea somnului

Anumite suplimente alimentare și plante medicinale pentru infuzie sau ceai, oferă o stare de spirit potrivită pentru un somn mai bun. Dintre acestea fac parte rădăcina de valeriană, florile de tei, florile de lavandă, care ajută corpul să se relaxeze și să se elibereze de stres.

9. Consumul de alcool seara nu este indicat

Consumul de alcool poate cauza probleme de somn, sforăit și apnee de somn.

10. Consumul de cofeină poate înrăutăți calitatea somnului

Studiile cercetătorilor au demonstrat că persoanele care consumă băuturi ce au cofeină, cu șase ore înainte de somn, sunt agitate și nu reușesc să adoarmă. Drept urmare, ei recomandă consumul de cofeină dimineața, sau doar atunci când este necesar, pentru un plus de energie.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close