Antena 3 CNN Economic Conținut plătit 5 moduri in care poti preveni atacurile cibernetice asupra firmei tale

5 moduri in care poti preveni atacurile cibernetice asupra firmei tale

A trecut vremea in care doar anumite companii ce activeaza in domenii considerate critice erau expuse riscurilor cibernetice.

5 moduri in care poti preveni atacurile cibernetice asupra firmei tale
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    29 Mai 2023   •   12:44

In ziua de azi, orice companie mai mult sau mai putin digitalizata este conectata la internet si utilizeaza aplicatii si platforme bazate pe web, stocheaza si proceseaza date cu caracter personal sau efectueaza plati online. 

Angajatii lor, fiind supusi in mod natural erorilor umane, pot deveni puncte vulnerabile prin care atacurile cibernetice patrund in sistemele companiei. Consecintele pot fi dezastruoase, de la pierderi de date sau financiare, intreruperea activitatii companiei, deteriorarea sistemelor, extorcare, furt si multe altele.

Clientii firmei tale pot suferi si ei din cauza acestor evenimente. In eventualitatea unui atac cibernetic asupra firmei tale poti fi considerat responsabil in fata clientilor daca sistemele lor sunt afectate, activitatea se intrerupe, datele personale si continutul media sunt dezvaluite fara autorizatie sau confidentialitatea informatiilor este incalcata.

Stiai ca Europa, in 2021, a inregistrat o crestere de 234% a numarului de atacuri de tip ransomware? Si ca 29% din companiile care au platit rascumpararea nu si-au recuperat datele furate? Iar durata medie de intrerupere a activitatii in urma unui atac de tip ransomware este de 21 zile? (Sursa: ECSM)

Prevenirea atacurilor cibernetice a devenit o preocupare majora pentru companii in ziua de azi. Exista o serie de masuri pe care le poti lua pentru a-ti proteja firma impotriva acestor amenintari.

Iata 5 moduri eficiente de prevenire a atacurilor cibernetice asupra firmei tale. Poate ca esti familiarizat cu unele dintre acestea si s-ar putea chiar sa le fi pus deja in practica, dar cu siguranta vei descoperi si alte informatii utile.

1. Ia masuri pentru protejarea retelelor si a bazelor de date

Exista nenumarate metode de back-up si recuperare a datelor critice. Fa copii de rezerva periodice ale datelor și asigura-te ca acestea sunt stocate intr-un loc sigur, in afara retelei principale. Acest lucru te va ajuta sa te refaci rapid in caz de atac si sa minimizezi pierderea datelor.

Securizeaza-ti echipamentele si reteaua prin configurarea unui firewall, activarea filtrelor de spam, instalarea unui software de securitate si asigura-te ca toate sistemele software și hardware sunt actualizate cu cele mai recente patch-uri de securitate. 

2. Ofera educatie angajatilor

Asigura-te ca angajatii sunt instruiti cu privire la amenintarile cibernetice si practicile de securitate. Asta inseamna educarea si constientizarea lor cu privire la recunoasterea mesajelor de phishing, cum sa stabilesti o parola puternica, de ce e importanta actualizarea software-ului si familiarizarea acestora cu unele dintre tacticile comune utilizate de atacatori.

Discuta cu membrii echipei tale despre responsabilitatea lor in protejarea informatiilor legate de companie, clienti, colegi. 

Defineste politici clare cu privire la bune practici si limiteaza numarul de utilizatori cu acces la descarcarea de programe. Astfel vei minimiza riscurile asociate cu virusi si software rau intentionat.

3. Mentine clientii informati

Este foarte important sa-ti informezi clientii despre prevenirea atacurilor cibernetice, folosind un limbaj clar si concis, pe intelesul tuturor.

Asigura-te ca site-ul companiei tale si blogul contin articole, ghiduri pas cu pas sau sfaturi practice pentru a ajuta clientii sa-si securizeze datele si conturile online, trimite periodic e-mailuri clientilor sau foloseste retelele de socializare pentru a partaja sfaturi rapide, statistici relevante sau stiri despre ameninari cibernetice recente. 

Actualizeaza constant informatiile si ofera recomandari relevante, avand in vedere evolutia rapida a amenintarilor cibernetice. 

Ofera-le clientilor servicii de suport tehnic pentru a raspunde la intrebari si consultanta personalizata in materie de securitate.

4. Stabileste o politica de securitate cibernetica

Dezvolta si implementeaza politici clare de securitate cibernetica in cadrul companiei tale. Aceste politici trebuie sa acopere aspecte precum utilizarea dispozitivelor personale, utilizarea retelelor WiFi publice, gestionarea parolelor și raportarea incidentelor de securitate.

Revizuieste periodic infrastructura si politicile de securitate pentru a identifica posibile vulnerabilitati sau lacune, evalueaza in mod regulat eficacitatea masurilor de securitate implementate.

Implementeaza politici stricte de gestionare a accesului la sistemele si datele critice. Asigura-te ca doar persoanele autorizate au permisiunea de a accesa informatiile sensibile si foloseste autentificarea cu factori multipli (de exemplu, parola și autentificare cu doi factori).

5. Protejeaza-te de atacurile cibernetice cu o asigurare de raspundere profesionala IT

Asigurarea de raspundere profesionala pentru specialistii din industria IT are o componenta cibernetica si ofera protectie financiara în cazul în care o firma este afectată de un atac cibernetic ce produce daune atat firmei care a suferit atacul cat si partenerilor sau clientilor acesteia.

Asigurarea de raspundere profesionala IT poate acoperi costurile asociate cu recuperarea de urgenta in urma unui atac cibernetic, cum ar fi investigatiile, remedierea, notificarea clientilor si repararea sistemelor afectate. 

Poate oferi compensatii financiare pentru pierderile de venituri si costurile operationale suferite in urma intreruperii activitatii cauzate de un atac cibernetic. 

Sunt acoperite costurile de rascumparare sau extorcare platite pentru a recupera accesul la date sau pentru a preveni publicarea informatiilor confidentiale, costurile legale asociate cu eventualele litigii si reclamatii, cum ar fi cheltuielile de aparare si eventualele despagubiri acordate.

Este important sa ințelegi ca asigurarea cibernetica nu inlocuieste necesitatea de a implementa masuri solide de securitate cibernetica in cadrul firmei. Aceasta reprezintă doar unul dintre aspectele unei abordari complete si integrate a securitatii cibernetice.

Mai mult decat atat, companiile de asigurari pot solicita firmelor sa demonstreze ca au implementat unele masuri adecvate de securitate cibernetica inainte de a incheia polita, cum ar fi protocoale de securitate, sesiuni de formare a angajatilor si evaluarea si actualizarea periodica a masurilor de securitate.

Detinerea unei asigurari de raspundere profesionala IT cu acoperirea riscurilor cibernetice si implementarea unor masuri solide de securitate cibernetica reprezinta abordarea completa pentru protejarea afacerii tale impotriva amenintarilor cibernetice si minimizarea impactului acestora.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close