Antena 3 CNN Economic Conținut plătit 9 întrebări la care trebuie să răspunzi înainte să cumperi un apartament

9 întrebări la care trebuie să răspunzi înainte să cumperi un apartament

În spatele oricărei tranzacții imobiliare se ascunde un proces destul de laborios, drumul către locuința visată putând fi „presărat” cu o serie de capcane și necunoscute – mai ales dacă te afli pentru prima oară în această postură. Este esențial să-ți aloci suficient timp de reflecție și analiză, chiar înainte de a-ți începe căutarea. Ți-am pregătit, de aceea, o listă cu unele dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să ții cont la cumpărarea unui apartament.

9 întrebări la care trebuie să răspunzi înainte să cumperi un apartament
27 Iul 2020   •   15:55

Explicație: Satisfacția locuirii pe termen lung nu este determinată doar de caracteristicile concrete ale  apartamentului cumpărat

Iată care sunt cele 9 întrebări la care trebuie să răspunzi înainte să cumperi un apartament

Înainte de a cumpăra un apartament trebuie să răspunzi la câteva întrebări simple legate de proprietatea pe care o vizezi. Cât de liniștită este zona, ce sisteme de siguranță există în bloc sau care este prețul unui loc de parcare - sunt doar o parte dintre acestea.

În ce zonă sau cartier vrei să locuiești?

Înainte de a-ți începe, la modul concret, căutarea, trebuie să te hotărăști asupra zonei – sau zonelor! – în care ți-ar plăcea să locuiești. Această decizie va fi influențată, în mod firesc, atât de considerente de ordin practic (cum ar fi bugetul pe care îl ai la dispoziție sau specificul ofertei imobiliare din diferite cartiere), cât și de aspecte mai emoționale (cum ar fi dorința de a avea un parc în apropiere sau preferința pentru cartierul în care ai copilărit). Cele două categorii de factori avuți în vedere, obiectivi și subiectivi, ar trebui să se găsească, la modul ideal, în armonie: o decizie care nu acordă suficientă atenție unei categorii de argumente are toate șansele să fie, ulterior, o sursă de insatisfacții.

Cercetează piața imobiliară. Care sunt prețurile medii ale locuințelor din zonă?

Pentru a nu regreta achiziția făcută, trebuie să iei o decizie cât mai informată. Studiază, deci, atât tendințele macro din piața imobiliară, cât și evoluția prețurilor apartamentelor, inclusiv la nivel de zone. Potrivit datelor Imobiliare.ro, Bucureștiul este, spre exemplu, orașul cu cele mai mari diferențe de preț între cartiere, suma medie solicitată de către vânzători situându-se între un minimum de 880 de euro pe metru pătrat util (în Ghencea) și un maximum de 2.730 de euro pe metru pătrat util (în Herăstrău-Nordului). Un agent imobiliar specializat pe zona care te interesează îți poate oferi inclusiv informații cu privire la prețurile de vânzare ale unor locuințe similare.

Facilitățile la care ai avea acces. Sunt suficiente?

În strânsă legătură cu factorul localizare se află și facilitățile de care vei beneficia: alături de caracteristicile proprietății în sine, acestea vor avea, pe termen lung, un impact important asupra calității vieții tale. Mai ales în marile orașe, unde distanțele între diferite puncte de interes (mai ales casă și serviciu sau școală) sunt mai mari, accesul facil la mijloacele de transport în comun este foarte important. De asemenea, în apropierea casei ar trebui să ai măcar un magazin pentru a-ți face cumpărăturile de zi cu zi. Ar fi ideal, desigur, ca acestor facilități esențiale să li se adauge și proximitatea unor unități de învățământ, clinici, parcuri, locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport, malluri etc.

Explicație: Pentru confortul tău de fiecare zi, în proximitatea casei ar trebui să ai măcar un magazin alimentar

Blocul este într-o zonă liniștită a cartierului?

Cartierele marilor orașe se pot întinde pe suprafețe destul de ample, astfel că între caracteristicile unei  zone sau alteia pot apărea diferențe semnificative, din multiple puncte de vedere. Dacă vrei să te asiguri că în viitoarea ta casă vei avea parte de liniștea dorită, încearcă să cercetezi mai amănunțit împrejurimile. Nu te sfii să vorbești cu vecinii, dar încearcă și să vizitezi de mai multe ori proprietatea, la ore diferite din zi, pentru a vedea cum stau lucrurile „la fața locului”. Parcurgând de mai multe ori drumul către apartament, în special la orele serii, vei putea vedea în ce măsură te simți, cu adevărat, în siguranță.

Ce vechime are clădirea?

Vechimea unei clădiri se află în corelație directă cu rezistența sa la seisme, așa că acesta este unul dintre aspectele de care ar trebui să ții cont la cumpărarea unui apartament. Asta mai ales în marile orașe, unde există destule imobile cu regim mare de înălțime, de peste patru etaje, ele fiind cele mai vulnerabile în caz de cutremur. Dincolo de faptul că trebuie să respecte anumite standarde în materie de construcții, avantajul ansamblurilor rezidențiale noi este că nu sunt afectate de uzura provocată de trecerea timpului. În ceea ce privește blocurile vechi, imobilele construite după 1977 se bucură, cel puțin în București, de cea mai mare popularitate, motivul fiind că în perioada respectivă normele de construire au fost sensibil înăsprite, în urma cutremurului.

Ce măsuri de securitate există în bloc?

Majoritatea blocurilor, fie ele și mai vechi, sunt dotate acum cu sistem de interfon – ceea ce înseamnă că acccesul persoanelor străine este limitat și controlat. Cele mai noi pot dispune, însă, și de elemente de securitate adiționale, cum ar fi un sistem de supraveghere video și chiar videointerfon. Anumite ansambluri rezidențiale beneficiază, totodată, de pază permanentă – costurile unui serviciu de acest tip împărțindu-se, desigur, între locatarii respectivului imobil.

La cât se ridică taxele și alte cheltuieli legate de întreținerea apartamentului? 

Comparativ cu alte state europene, România se bucură, potrivit specialiștilor, de un nivel foarte accesibil al impozitelor pe proprietate. Astfel, dacă locuiești într-un apartament cu două-trei camere,  suma pe care o vei avea de achitat anual către Primărie se va încadra, cel mai probabil, în pragul de 200 de lei – cifra exactă variind în funcție de tipul proprietății și de orașul în care se află amplasată. Spre comparație, mult mai mult vor cântări, în bugetul familiei tale, cheltuielile de întreținere. Dacă vrei să achiziționezi un apartament în bloc vechi, racordat la sistemul centralizat de termoficare, trebuie să știi că, pe timp de iarnă, costurile cu întreținerea vor depăși echivalentul a 100 de euro pe lună. Dacă locuința dispune, însă, de centrală proprie, costurile de încălzire pot fi semnificativ mai reduse – cu atât mai mult dacă blocul este izolat sau nou construit. 

Apartamentul vine la pachet cu loc de parcare sau trebuie să plătești în plus pentru asta?

Dacă ai mașină, este important ca, înainte de a încheia o tranzacție, să te interesezi și de situația locurilor de parcare. Unele apartamente vechi pot veni „la pachet” cu așa ceva, fostul proprietar cedând un spațiu închiriat de la Primărie. În cazul noilor ansambluri rezidențiale, însă, este recomandată cumpărarea propriului tău loc de parcare – asta urmând a te feri, pe termen lung, de potențiale neînțelegeri cu vecinii (sau autoritățile!). Exceptând, poate, anumite oferte spciale, parcările sunt arareori incluse în prețul apartamentelor noi, achiziția lor nefiind obligatorie. În funcție de oraș și specificul proiectului, costul unor asemenea spații începe, de regulă, de la 1.500-2.000 de euro, dar poate urca semnificativ în cazul parcărilor subterane.

Explicație: Locurile de parcare subterane sunt mai sigure, dar și mai scumpe, ele având o greutate mai mare în costurile de dezvoltare ale unui proiect imobiliar

La cât s-ar ridica costurile de renovare?

Pentru un apartament vechi bine întreținut și aflat în bună stare de funcționare, renovarea nu este obligatorie înainte de a te muta în el. Dacă te numeri, însă, printre cei care ar prefera „să dea o față nouă” imobilului achiziționat, (re)amenajându-l după propriile gusturi, trebuie, desigur, să-ți faci un calcul. În funcție de amploarea lucrărilor la care te gândești (începând de la o simplă zugrăveală și ajungând, poate, până la înlocuirea instalațiilor electrice și/sau sanitare), bugetul necesar pentru renovarea unui apartament cu două sau trei camere în bloc vechi poate varia între câteva sute și câteva mii de euro (probabil până în 5.000). Costurile vor fi influențate, desigur, și de calitatea materialelor folosite. 

Tool-ul care te ajută să găsești rapid apartamentul perfect

În procesul de cumpărare a unui apartament, Imobiliare.ro îți vine în întâmpinare cu cea mai amplă ofertă de proprietăți din întreaga țară. Filtrele avansate de căutare, disponibile atât pe site, cât și pe aplicația gratuită pentru mobil, te vor ajuta să găsești rapid locuința potrivită. Dincolo de orașul și zona/zonele care te interesează, printre criteriile de selecție oferite se numără suprafața, numărul de camere, anul de construcție, dar și o serie de alte caracteristici. Poți selecta doar afișarea apartamentelor noi, iar anunțurile le poți vizualiza atât sub formă de listă (în ordine crescătoare sau descrescătoare a prețurilor, spre exemplu), cât și pe hartă – ceea ce te va ajuta să-ți faci o imagine mai bună asupra ofertei dintr-o anumită categorie. Video/Foto 360 este o funcționalitate nou dezvoltată, care te va ajuta să vezi mai bine cum arată o locuință, înainte de a merge la vizionare. Totodată, pe cel mai mare site de imobiliare din România găsești și o multitudine de articole, studii de piață și sfaturi utile în procesul de tranzacționare!

Sursă foto: Unsplash.com

×
Subiecte în articol: apartament
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close