Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cele mai populare metode de a prepara cafeaua, acasă

Cele mai populare metode de a prepara cafeaua, acasă

Vă place să vă preparați cafeaua în liniștea căminului dumneavoastră? Atunci sunteți unde trebuie! Acest ghid se vrea a fi o scurtă enciclopedie care însumează sfaturi simple, dar deosebit de utile despre cum să vă preparați o cafea acasă.

Cele mai populare metode de a prepara cafeaua, acasă
de Georgiana Adam    |    12 Iul 2021   •   14:54

Sunteți băutor de cafea, poate chiar un pasionat de cafea? Vreți să îmbunătățiți calitatea și gustul cafelei pe care o preparați acasă?

Atunci sunteți unde trebuie! Acest ghid se vrea a fi o scurtă enciclopedie care însumează sfaturi simple, dar deosebit de utile despre cum să vă preparați o cafea acasă, prin diverse metode simple și populare, cu scopul de a obține o cafea cât mai bună. Doar citind acest mic ghid și urmând sfaturile de aici, veți vedea cât de mult se va îmbunătăți gustul cafelei preparate în confortul căminului dumneavoastră, la birou sau în concediu.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Vă place să vă preparați cafeaua în liniștea căminului dumneavoastră? Sunteți băutor de cafea, poate chiar un pasionat de cafea? Vreți să îmbunătățiți calitatea și gustul cafelei pe care o preparați acasă?

Atunci sunteți unde trebuie! Acest ghid se vrea a fi o scurtă enciclopedie care însumează sfaturi simple, dar deosebit de utile despre cum să vă preparați o cafea acasă, prin diverse metode simple și populare, cu scopul de a obține o cafea cât mai bună. Doar citind acest mic ghid și urmând sfaturile de aici, veți vedea cât de mult se va îmbunătăți gustul cafelei preparate în confortul căminului dumneavoastră, la birou sau în concediu.

Tot ce veți citi aici vor fi lucruri ușor de aplicat, însă cu un impact pozitiv deosebit asupra gustului cafelei preparată de dumneavoastră.

Sfaturi generale

O să începem prin a enumera câteva sfaturi generale, aplicabile oricărei metode de preparare, dar cu impact major asupra gustului cafelei.

  1. Folosiți întotdeauna o cafea de calitate, cafea boabe proaspăt prăjită, de preferat single origin sau cafea de specialitate

Avantaje:

  1. Veți avea întotdeauna data prăjirii trecută pe ambalaj, aceasta este de preferat să fi fost prăjită de câteva zile, maxim câteva săptămâni, și NU acum câteva luni sau ani;

  2. Veți ști întotdeauna ce beți (originea cafelei, varietatea, data de prăjire);

  3. Calitatea cafelei este întotdeauna superioară celei prăjite industrial, din comerț.

  1. Pentru o preparare corectă plecați întotdeauna de la o rație de 1:10 cafea versus apă (1 gram de cafea la 10 grame de apă); în funcție de gust, puteți varia rația, dar acesta este un bun punct de plecare.

  2. Măcinați cafeaua pe loc, per porție, înainte de a o prepara. Pentru aromă este cel mai bine și veți simți diferența imediat. O râșniță nu este o investiție prea costisitoare. Dacă prepararea cafelei este doar un hobby, achiziția unei râșnițe de top poate părea nenecesar, însă pentru o preparare corectă și bună a cafelei, vă puteți cumpăra o râșniță de 50-100 de ron. Diferența în gust va face toți banii.

Dacă vreți totuși să evitați această investiție, puteți începe să luați o cafea măcinată în funcție de modul în care obișnuiți să o preparați. Cafeaua din comerț are o măcinătură așa-zisă universală, dar care practic nu se potrivește niciunei metode de preparare. Iar o măcinătură potrivită face net diferența la gust. În momentul în care comandați cafeaua de la o prăjitorie artizanală, puteți specifica la măcinătură și modul în care o preparați, astfel o veți primi pe cea potrivită (ibric, espresso, filtru, mokapot).

  1. Folosiți o cafea potrivită pentru nevoia dumneavoastră de preparare. Dacă știți că folosiți filtru sau French Press, nu luați o cafea pentru espresso sau mokapot, sau una prăjită intens. Filtrul necesită o cafea mai aromată decât cea pentru espresso, și prăjită mai puțin. Orice prăjitorie artizanală vă poate ghida în această alegere.

  2. Folosiți o cafea de calitate, o cafea boabe naturală, simplă, single origin proaspăt prăjită. Evitați cafeaua cu arome sau siropuri. Este o practică greșită și comercială care propagă un comportament aferent. Aromele sunt adăugate ca să mascheze gustul urât al cafelei ieftine, industriale, prăjite mult prea intens. O cafea comercială dublată de arome sau siropuri rezultă într-un amestec de cafea de proastă calitate, cu zahăr și E-uri în exces.

De asemenea evitați cafeaua capsule sau cappuccino la plic. De fapt, aceste lucruri nu există în lumea cafelei. Cappuccino este un amestec de espresso și lapte frotat (cremă de lapte), făcut pe loc, la un espressor profesional. Nu se poate replica la plic. Nu luați Irish coffee la plic sau la cutie. Nu există așa ceva. Irish coffee înseamnă de principiu espresso cu alcool, iar așa ceva nu poate exista la plic.

  1. Încercați să puneți cât mai puțin zahăr în cafea. Zahărul în exces în cafea este un alt obicei greșit, generat de gustul amar și dur al cafelei industriale. O cafea de calitate nu are nevoie de zahăr, cel puțin, nu în exces.

  2. Folosiți doar cafea arabica. Cafeaua robusta sau amestecurile cu cafea robusta sunt produse ieftine, folosite doar pentru a ține prețul scăzut, fără să fie vreun simbol al calității.

  3. Învățați-vă să folosiți activități controlate: cântăriți cafeaua, măsurați apa, faceți mereu totul în aceeași ordine. În acest fel veți obține consistență și repetabilitate. Nu vi s-a întâmplat să observați că ați făcut cafeaua ba slabă, ba prea tare, ba amară? Acest lucru se întâmplă pentru că nu v-ați făcut încă un protocol și că nu urmați mereu o rețetă exactă. Fiți consistent și veți vedea rezultatele bune. 

  1. Ibric

Ibricul rămâne încă cea mai populară metodă de preparare a cafelei acasă. Este o metodă simplă și eficientă care generează o cafea aromată, plină și abundentă în gust. Deși această metodă este una simplă, iată ce puteți face pentru a vă îmbunătați ritualul:

  1. Procurați-vă un ibric clasic, dar corect. Acest recipient numit ibric trebuie să aibă musai două caracteristici:

  1. Să fie din cupru. Cuprul este un material bun conductor termic dar care se încălzește controlat și treptat, motiv pentru care temperatura apei nu va crește într-un ritm alert și nici nu va avea doar anumite zone de încălzire în exces, de exemplu doar în zona care ia contact cu flacăra. Un ibric de cupru se va încălzi treptat și uniform.

  2. Să aibă acea formă clasică de ibric, cu baza mai lată și cu gura mai îngustă și mai țuguiată. Acestă formă asigură o circulație caracteristică a apei: apa caldă de la fundul ibricului se ridică și lovindu-se de pereții mai înguști ai vasului, capătă o mișcare circulară care amestecă bine cafeaua și generează acea umflare a cafelei, specifică acestei metode de preparare. Vasele mai mici de 200-500 de ml, dar perfect cilindrice nu sunt bune. Practic nu sunt ibrice. Apa se supraîncălzește la fundul vasului, urcă dar nu se amestecă cu cealaltă apă mai rece de la suprafață și nu generează acea umflare a cafelei, specifică. Mai mult, pereții de metal (tablă sau inox) ai vasului se supraîncălzesc și ard cafeaua pe margini, generând un gust amărui.

  1. Folosiți o râșniță sau cumpărați o cafea special râșnită pentru ibric. Nu folosiți o cafea măcinată general. Măcinătura de ibric trebuie să fie una fină, spre pudră. O măcinătură nepotrivită va genera o cafea amară, apoasă și insuficient extrasă. Tendința dumneavoastră va fi să fierbeți și mai mult cafeaua, iar astfel intrați într-o buclă de obiceiuri care nu vor rezulta într-o băutură mai bună.

  2. Nu folosiți apă de la robinet, cumpărați apă minerală plată. Apa minerală plată are mai multe minerale ceea ce o face un solvent mai bun, adică cafeaua se va extrage mai bine în ea. În plus, veți scăpa de mirosul de clor care de cele mai multe ori acoperă din gustul cafelei.

  3. Măsurați și cântăriți cafeaua și apa: aproximativ 10 gr de cafea la 100 ml de apă. Plecând de la această proporție, puteți apoi pune mai multă sau mai puțină cafea. Folosiți un cântar de bucătărie. Dacă nu aveți un cântar, considerați că 10 gr de cafea înseamnă aproximativ 2 lingurițe.

  4. O caracteristică a acestei metode de preparare este faptul că generează porții mici. Cafeaua la ibric are 70-100 ml. Adică o ceșcuță. Nu există cafea la ibric bună care să fie cât o cană de 200 ml. Ibricele, deși sunt vândute ca având 2-3 porții, veți observa că sunt mici, având maximum 200 ml. Pentru că însăși porția de cafea este mică. Acceptați acest lucru.

  5. Nu fierbeți niciodată apa până dă în clocot pentru ca abia apoi să adăugați cafeaua. Este o practică pe cât de des folosită, pe atât de greșită. Apa clocotită nu face decât să ardă cafeaua și să îi omoare toate aromele, făcând-o amară. Puneți apa pe foc și așteptați 30 de secunde pentru ca ea să se încălzească puțin. Abia apoi puneți cafeaua și amestecați de câteva ori pentru a omogeniza.

  6. Încercați să folosiți o linguriță sau spatulă de lemn. Evitați metalul care afectează gustul cafelei. Încercați și veți vedea diferența.

  7. Imediat ce cafeaua se umflă prima dată, adică după aproximativ 2-3 minute, dați-o jos de pe foc. Nu o umflați de 2-3 ori deoarece se va arde.

  8. Puneți cafeaua în ceșcuțe și lăsați-o să se așeze și să se răcească pentru încă 2-3 minute. Se spune că o cafea la ibric trebuie să stea în ceașcă tot atâta timp cât a stat pe foc. E o regula cel puțin bună de încercat.

Ce caracteristici are cafeaua preparată prin această metodă? Este o cafea tare datorită faptului că apa stă mult timp în contact cu cafeaua, și la temperaturi destul de ridicate. Prin cafea tare înțelegem faptul că s-a extras multă cofeină. Este o cafea aromată atâta timp cât este preparată corect și se urmează pașii de mai sus. Altfel, va fi doar o cafea dură și amară. Porția este una mică, maximum 100 ml. Se servește caldă (nu opărită), la 2-3 minute după ce a fost dată de pe foc. Nu este o cafea de care să trageți foarte mult timp. Pe măsură ce se răcește, tinde să devină amară deoarece apa rămâne în contact cu particulele fine de cafea, această metodă neimplicând nicio metodă de filtrare și separare a apei de zaț, după preparare.

  1. Mokapot

Mokapotul este o altă metodă populară printre români, mai ales datorită legăturii dintre acest dispozitiv și cafeaua italiană. O părere greșită despre această metodă este aceea cum că ar fi foarte similar cu espressoul. Nimic mai greșit, cafeaua la mokapot nu are nimic în comun cu cafeaua espresso. Din punct de vedere gust și consistență este mai degrabă înrudită cu cafeaua la ibric decât cu cea la espresso.

Este o metodă destul de grea dacă doriți obținerea unei cafele bune, cu multe momente în care greșelile sau o abordare greșită pot strica cafeaua.

Iată câteva sfaturi utile despre cum să folosiți corect un mokapot și cum să obțineți o cafea bună:

  1. Folosiți un dispozitiv mai scump dar mai complex, cu valvă de suprapresiune. Cele simple și ieftine, fără valvă și dintr-un aluminiu ieftin, se vor oxida repede și vor strica cafeaua. Dacă nu are valvă, poate deveni periculos datorită presiunii care se creează înăuntru atunci când măcinătura nu este potrivită sau dacă focul este prea puternic.

  2. Puneți apa până la marginea valvei, dar nu acoperiți valva. Apa trebuie preîncălzită într-un alt vas și turnată deja caldă în mokapot. Dacă puneți apă rece în cafetiera, va dura mai mult timp până ea se va încălzi suficient cât să înceapă extracția. Cât timp apa se încălzește, se încălzește și metalul mokapotului și în consecință și cafeaua măcinată din el. E ca și când în timpul metodei de ibric cafeaua stă în contact cu pereții ibricului încins, dar fără apă. Dacă dați focul tare în așa fel încât apa să se încălzească repede, nu faceți decât să înrăutățiți situația și să pierdeți controlul asupra extracției, cafeaua țâșnind într-un final mult prea repede.

  3. Puneți cafea măcinată mediu-grosier, la fel ca pentru filtru. Dacă măcinătura este prea fină, apa nu va trece prin cafea, ci va ieși prin valvă sau va crea presiune în dispozitiv. Dacă măcinătura este prea grosieră, cafeaua va fi apoasă și subextrasă. Trebuie să faceți câteva teste înainte, până obțineți măcinătura ideală. În acest caz, o râșniță este mai mult decât necesară, măcinătura universală din comerț nefiind deloc potrivită pentru mokapot.

  4. Puneți cafea cât să umpleți rezervorul de cafea și nivelați, dar NU presați, la fel ca în cazul unei mașini de espresso.

  5. Înfiletați cafetiera bine, pentru ca singura direcție de curgere a cafelei să fie în sus, prin gura de curgere, nu pe la îmbinări sau filet.

  6. Puneți cafetiera pe foc, la foc mic. Cafeaua trebuie să iasă prin gâtul aparatului într-un ritm încet, controlat. Dacă începe să țâșnească abundent înseamnă că focul a fost prea mare, iar cafeaua rezultată nu va fi ce trebuie.

  7. Trebuie să fiți atenți și când terminați extracția. Când fluxul de cafea începe să scadă și să devină mai apos, dați cafetiera jos de pe foc. Dacă cafeaua încetează să mai curgă, se aude un șuierat și cafetiera este încă pe foc, gustul este compromis total. Mai mult, recomandarea mea este ca atunci când dați cafetiera jos de pe foc, să o puneți pe o suprafață rece, recomand chiar sub un jet ușor de apă rece de la robinet. Acest lucru va opri de tot procesul de extracție. Altfel, temperatura încă ridicată va arde cafeaua și va genera un gust amar.

  8. În timpul extracției puteți ține capacul cafetierei ridicat. Nu va afecta cu nimic gustul cafelei. Acel capac este făcut să protejeze în cazul în care cafeaua țâșnește prea repede. Dacă procedeul este corect, capacul poate sta deschis ca să puteți urmări ce se întâmplă. Îl puteți ține închis după câteva proceduri în care v-ați calibrat metoda și ați văzut că iese ce trebuie.

  9. Turnați cafeaua în cești imediat după extracție, nu o lăsați să stea în contact cu metalul mokapotului.

  10. Spălați mokapotul imediat după preparare. Cafetiera trebuie spălată imediat și bine. Nu folosiți detergenți sau bureți de sârmă. Folosiți un material moale și jet de apă. Buretele de sârmă și detergentul strică cafetiera. Lăsată nespălată, cafetiera se va strica de asemenea de la uleiurile oxidante ale cafelei.

Ce caracteristici are cafeaua preparată prin această metodă? Este o cafea tare datorită faptului că extracția se face la temperaturi înalte ale apei, aproape de punctul de fierbere. Prin cafea tare înțelegem faptul că s-a extras multă cofeină. Este o cafea mai dură și mai puțin aromată decât ibricul, datorită temperaturii ridicate de extracție. Cafele recomandate pentru această metodă sunt cele mai corpolente și cu tentă ciocolatie. Porția este una mică, maximum 100 ml. Se servește caldă (nu opărită), la 2-3 minute după ce a fost dată de pe foc. Spre deosebire de ibric, poate fi consumată într-un timp mai îndelungat, mai lent, datorită faptului că odată extrasă nu mai stă în contact cu particulele fine de cafea, deci extracția încetează imediat ce cafeaua este pusă în ceașcă.

  1. French Press

Dacă vă place cafeaua la filtru, aromată și într-o porție mai mare, atunci french press-ul este metoda ideală. Nu este o metodă deloc grea, dar necesită mai mult timp de preparare deoarece nu implică apă la temperaturi ridicate și flacără, ci doar infuzie la cald. De aici și gradul de cofeină mai scăzut, dar și aroma mai delicată și mai plăcută.

  1. Aveți nevoie de o cafetieră french press de calitate bună, din sticlă și plastic de calitate, cu o sită pe măsură.

  2. Folosiți o cafea proaspăt prăjită, eventual măcinată pe loc. Dacă nu, cereți o cafea măcinată special pentru french press, cu o măcinătură medie-grosieră.

  3. Rația de cafea poate fi una mai mică, de 1:15, accentul punându-se pe aroma fină, delicată, și nu pe densitatea gustului. Folosiți 25-30 gr de cafea la 400-500 ml de apă. În funcție de gust, ajustați rația, folosind mai multă sau mai puțină cafea.

  4. Dacă nu aveți cântar, aproximați că o linguriță are cam 5gr de cafea.

  5. Încălziți apa până la 93-95 de grade Celsius. Dacă nu aveți vas cu termometru, măsurați cantitatea de apă dorită și puneți-o pe foc până începe să fiarbă. Dați apoi jos de pe foc și lăsați să se răcească, descoperit, aproximativ 1 minut. Apa va avea astfel peste 90 de grade, dar nu va fierbe.

  6. Puneți cafeaua măcinată în cafetieră, măcinată și cântărită, și apoi turnați apa caldă. Amestecați cu o spatulă de lemn. Din nou, nu folosiți lingură de metal în apă caldă și cafea deoarece va afecta gustul. Amestecați timp de 20-30 de secunde, apoi puneți capacul cu sita ridicată sus și lăsați la infuzat. Tot procesul de când ați turnat apa și până la extracție trebuie să dureze cam 4 minute. După 4 minute, apăsați ușor presa în jos pentru a decanta cafeaua. Dacă presa merge foarte greu, înseamnă că măcinătura cafelei a fost prea mică. Dacă presa merge mult prea ușor, înseamnă că măcinătura a fost prea mare. Trebuie să întâmpinați o mică rezistență din partea lichidului.

  7. Turnați cafeaua în căni imediat după coborârea sitei. Așteptați timp de 2-3 minute până ce cafeaua se mai răcește puțin. Această metodă avantajează savurarea cafelei la o temperatură mai joasă.

Ce caracteristici are cafeaua preparată prin această metodă? Este metoda care generează cea mai aromată cafea. Este chiar recomandat să folosiți o cafea mai aromată și prăjită ușor/light. Este o metodă potrivită pentru atunci când nu sunteți pe fugă și aveți timp atât pentru ritualul de preparare, cât și pentru consum. Merge de minune și dacă vă plac porțiile mai mari, de 200-250 de ml, fiind practic de departe cea mai generoasă metodă când vine vorba de mărimea porției. Dispozitivul se curăță și se întreține ușor.

CLARO Cafe este o prăjitorie de cafea de specialitate, cafea boabe proaspăt prăjită în urma comenzilor plasate pe website. În portofoliul nostru se regăsește cafea atent selecționată din cele mai renumite regiuni ale lumii: Ethiopia, Brazilia, Columbia, Guatemala, Costa Rica, Peru, Rwanda, Burundi, Kenya, Tanzania, El Salvador. Cafeaua verde este prăjită de noi cu ajutorul unui prăjitor profesional, un CoffeeTool realizat manual într-o manufactură din Grecia. Stilul de prăjire este unul light-mediu și se încadreaza în totalitate în ceea ce azi este cunoscut ca fiind "al treilea val al cafelei/3rd wave of coffee''. Acasă sau la birou, cafea boabe sau măcinată, alege să consumi întotdeauna o cafea de calitate, de specialitate.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close