Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum se face tăierea trandafirilor iarna

Cum se face tăierea trandafirilor iarna

Scopul tăierii trandafirilor este de a stimula vegetația, de a îmbunătăți producția de flori (în număr și volum) și de a preveni creșterea prea mare sau slabă a plantei.

Cum se face tăierea trandafirilor iarna
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Noi 2022   •   15:05

Cea mai importantă regulă pe care trebuie să o ții mereu în minte este că trandafirul înflorește la capătul noilor ramuri, conform ideipractice.ro

De aceea este important să tăiați întotdeauna trandafirii. Scurtarea ramurilor (făcând-o la locul potrivit) stimulează producerea unei noi ramuri și deci a unei noi flori.

Cum se taie trandafirii

Trandafirii pot fi tăiați la sfârșitul iernii (de la mijlocul lunii februarie până la începutul lunii martie), după ce vă asigurați că nu vor veni înghețuri târzii. Dacă aveți îndoieli, este mai bine să așteptați primele semne de primăvară.

Dacă tufa de trandafiri este foarte voluminoasă, se efectuează o primă tăiere grosieră toamna după căderea frunzelor, tăind aproximativ 40/50% din lungimea ramurilor.

Forma care trebuie dată trandafirilor

Forma ideală pentru a crea este similară cu profilul cănii unui pahar de vin roșu: ramurile trebuie să fie numeroase în perimetru și aproape absente în centru.

De obicei se lasa 4/6 ramuri de baza, fiecare cu maxim 3 sau 4 ramuri secundare.

Prima fază de tăiere presupune eliminarea totală a unor ramuri care trebuie tăiate sau tăiate direct la bază. Să vedem lista:

toate crenguțele mici și subțiri (nu vor genera niciodată alte ramuri și, prin urmare, niciodată alți trandafiri)

cele mai vechi ramuri care au mai mult de 2/3 ani. Sunt in general maro, maro inchis (in loc sa fie verzui sau rosiatice) si cu scoarța crapată

ramurile care ocupă spațiul din centrul tufișului, care iau lumina și aerul din plantă

ramuri bolnave sau uscate

ramuri care se încrucișează sau care cresc paralele dar prea apropiate

Ce ramuri se scurteaza?

Acum trecem la tăierea noilor ramuri, cele de 1 sau 2 ani, care au culoare verzuie sau roșiatică. Acestea vor fi ramurile din care vor crește ramurile noi care vor produce trandafirii mari. Taierea trandafirilor trebuie să fie facută întotdeauna cu un foarfec foarte ascuțit.

Nu faceți tăieri prea drastice, înălțimea finală a tufișului variază de la 25 la 50 cm. Tăieri mai scurte de 25 cm se efectuează numai pentru tăierea de reabilitare a plantelor lăsate sălbatice prea mult timp.

Odată ce ați identificat ramura de tăiat, trebuie să vă asigurați că lăsați 2 sau 3 muguri. Aceasta înseamnă că ramura va avea apoi o lungime de aproximativ 15 până la 30 cm. Tăierea trebuie efectuată în apropierea unui mugure care poate îndrepta în afara tufișului.

Cum se taie?

Este foarte important să faceți tăietura înclinată față de ramură, paralel cu direcția mugurului (vezi figura alăturată).

Acest lucru va asigura că apa de ploaie nu se oprește și nu alunecă departe de mugure. Tăierea trebuie făcută cu puțin peste jumătate de centimetru deasupra pietrei.

Taierea la trandafiri batrani

Trandafirii batrani, mai putin vigurosi si rezistenti, spre deosebire de cei moderni, infloresc in ramurile de 2 ani si de aceea necesita mai putine interventii si taieri mai putin drastice.

În general, numai 1/3 din ramură este îndepărtată după ce floarea s-a ofilit, în timp ce la sfârșitul iernii va fi necesară doar îndepărtarea ramurilor foarte vechi.

Dezinfectarea tăieturii

După tăiere este foarte important să se efectueze un tratament dezinfectant care va servi și la prevenirea bolilor. Tăietura este o rană și trandafirii sunt plante delicate care se îmbolnăvesc ușor de crusta sau mucegai.

Vă recomandăm să faceți o spălare reală a întregii plante și a solului de sub frunziș, folosind o soluție de Oxiclorura de Cupru 50 în doză de aproximativ 50 de grame în 5 litri de apă și stropind abundent cu picături mari cu o pompă de pulverizare normală. Acest tratament se va repeta la sfarsitul lunii aprilie in momentul de maxima vigoare a plantei.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Hidroelectrica a anunţat perioada în care se transmite indexul în mai 2024
x close