Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Detalii despre serviciile oferite de o tipografie digitala

Detalii despre serviciile oferite de o tipografie digitala

Chiar și în condițiile în care lumea pare să se îndrepte tot mai mult pentru mediul virtual, încă nu putem vorbi de o renunțare totală la suportul de hârtie. Produsele tipărite trebuie să fie unele la un înalt nivel calitativ, personalizate și, de preferat, imprimate cât mai rapid.

Detalii despre serviciile oferite de o tipografie digitala
de Georgiana Adam    |    26 Iul 2021   •   17:37

Nu este de mirare că tehnologiile de imprimare s-au dezvoltat enorm, iar o tipografie digitala se află în topul preferințelor. Prin urmare, am decis ca în rândurile următoare să îți vorbim, pe scurt, despre ce înseamnă tiparul digital, care sunt avantajele lui și câteva dintre tehnologiile folosite.

Ce reprezintă tiparul digital

Pe înțelesul tuturor, tiparul digital reprezintă cea mai bună îmbinare între metodele de imprimare digital și convenționale, și care aduce după sine mai multe avantaje.

Productivitate ridicată

Pentru că există o cerere ridicată de produse tipărite, procesul de imprimare trebuie să fie cât mai scurt. Aici intervine un mare avantaj pe care îl are tiparul digital, și anume o productivitate ridicată. Altfel spus, într-un timp foarte scurt vei avea o cantitate impresionantă de produse tipărite. Este și normal, deoarece majoritatea sarcinilor sunt realizate în mod automat.

Costuri reduse

Imprimarea folosind tiparul digital este recunoscută și prin faptul că te ajută enorm de mult să reduci costurile, ceea ce trebuie să recunoști, este un avantaj extrem de important. Faptul că reușești să ai și calitate deosebită este un bonus de care nu poți decât să profiți.

Tehnici avansate de imprimare

Există atât de multe opțiuni disponibile, și mai ales o calitate de cel mai înalt nivel, așa că sincer, nu putem găsi chiar niciun motiv pentru care să nu alegi tipărirea digitală.

Tipuri de tipar digital

Potrivit specialiștilor, avem de a face cu mai multe tipuri de tipar digital, despre care îți vom vorbi, pe scurt, în rândurile următoare.

Inkjet

Ai auzit cu siguranță de imprimanta cu jet de cerneală, sau inkjet. Este foarte populară, deoarece cu ajutorul ei se reușește copierea imaginii dintr-un dispozitiv digital, pe care să o poată reproduce mai apoi pe plastic sau hârtie. Funcționează destul de complicat, ca și cum ar arunca mai multe jeturi de cerneală pe hârtie sau plastic, pentru a se obține imaginea dorită. Acest tip de imprimare este alegerea perfectă pentru atunci când este nevoie de imagini și texte colorate.

Laser

După cum îi spune și numele, aici se folosește o mașină electrostatică în cadrul căreia este folosit laserul pentru a putea fi reprodusă o imagine dintr-un dispozitiv digital. Pe toată durata procesului, laserul are o mișcare de înapoi – înainte, și în acest fel se generează electricitatate statică. Astfel se ajunge la eliberarea tonerului pe pagină și se reușește reproducerea sau imprimarea imaginii dorite.

Presa digitală

În doar câteva cuvinte, prin presă digitală avem de a face cu o versiunea digitalizată a celei tradiționale. Pentru că însă este vorba despre un produs digital, calitatea produselor tipărite este net superioară.

Maşina de tipar hibrid

În acest caz, mașina de tipar hibrid este echipamentul prin care se obține un înalt nivel calitativ, și la care se golosesc sisteme mecanice de alimentare vacumatică – care sunt caracteristice tiparului offset, la care se adaugă cele de aliniere automata, dar și auto ajustarea colilor.

Tehnologii folosite de tiparul digital

Există numeroase tehnologii care sunt folosite de tiparul digital, care îi oferă acestuia rezultatele foarte calitative cu care ne-a obișnuit. Pe scurt, îți vom aminti și noi de câteva dintre ele.

Indigo

Aceste echipamente utilizeală un anume tip de cerneală, ElectroInk, care alcătuiesc o suprafață extrem de fină de plastic de suprafața suportului de tipărit. Pelicula de plastic despre care îți vorbim se formează printr-o depunere electrostatică.

Rezultatul final este unul excelent, iar produsul tipărit are un aspect foasrte apropiat de tiparul offset clasic. Utilajele Indigo sunt recunoscute și pentru faptul că pot tipări pe coală, dar se pretează să fie folosite și pentru tipărire continua, din tolă.

Principalul avantaj al unui utilaj Indigo se referă că permite folosirea mai multor amestecuri de cerneluri de tip Pantone.

Risograf

Mai multe tipuri de tehnologii sunt combinate în cadrul acestui echipament, dar vom încerca să ți le explicăm, pe înțelesul tău. Cu ajutorul informațiilor sau datelor obținute de la un scanner încorporat sau computer, se alcătuiește o matriță.

Aceasta este înfășurată în jurul unui cilindru, iar cerneala este împină prin găurile create de matriță. Cilindrul pe care este înfășurată matrița se rotește în deplin sincron cu suportul de tipărit.

Matrița create în acest fel poate fi folosită chiar și pentru mii de treceri, iar acest utilaj se dovedește a fi perfect atunci când vine vorba despre imprimarea documentelor fără cerințe speciale. Totul la un cost foarte mic, ceea ce e un mare avantaj.

În continua dezvoltare

La ora actuală, nu putem afirma că tiparul digital este complet. Dimpotrivă, este în continua dezvoltare, pentru că noi apar soluții tehnice menite nu doar să ofere o calitate superioară a tipăriturilor, dar și o viteză ridicată de tipărire și o reducere a costurilor de producție.

De ce nu se renunță la tiparul offset, în condițiile în care cel digital pare mult mai calitativ, și are și multe alte avantaje? Pentru că, deocamdată, acesta este ideal pentru tiraje mici, ce trebuie realizate în timp scurt și la o calitate superioară.

Cu toate acestea, după cum spuneam, lucrurile evoluează permanent și nu este exclus ca într-un viitor nu prea îndepărtat tiparul să fie în întregime digital. Până atunci însă, vezi care este varianta care să fie cea mai avantajoasă pentru tine!

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close