Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Investești în imobiliare? Descoperă 5 sfaturi utile

Investești în imobiliare? Descoperă 5 sfaturi utile

În investițiile imobiliare există întotdeauna avantaje și dezavantaje, însă, cei care se află la început de drum în acest domeniu trebuie să se documenteze extrem de bine, înainte de achiziționa o proprietate.

Investești în imobiliare? Descoperă 5 sfaturi utile
Sursa foto: Unsplash.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Mar 2022   •   15:10

Investițiile imobiliare sunt considerate ca fiind cele mai bune opțiuni de plasament al capitalului pe termen lung, pentru că există un echilibru mult mai bun între câștig și risc.

Însă, înainte de a investi în imobiliare, iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta să iei cele mai bune decizii.

Documentează-te

Înainte de a investi în imobiliare este important să cunoști foarte bine domeniul, așa că ar fi indicat să te documentezi.

Poți apela la cărți, forumuri sau ghiduri de specialitate, care îți pot explica pe larg avantajele și riscurile unor investiții în imobiliare.

De asemenea, experiențele altora pot fi un alt mod de a te documenta și de a descoperi piedicile pe care le poți întâmpina în domeniul imobiliar.

Astfel, având toate informațiile necesare îți pot face o idee mai clară despre ce înseamnă investițiile în bunuri fixe și poți evita situațiile neplăcute.

Investește în imobiliare prin credit ipotecar

Investițiile în imobiliare prin credite imobiliare pot fi profitabile pe termen lung. Spre exemplu, dacă rata lunară pentru bancă este în jur de 150-160 de Euro și închiriezi apartamentul cumpărat pentru suma de 250 – 300 de Euro, diferența obținută este profitul tău.

Pentru o astfel de investiție în imobiliare, sumele obținute nu sunt foarte mari, însă pe termen lung îți pot asigura un câștig garantat.

Stabilește-ți o serie de obiecte financiare

Atunci când vrei să investești în imobiliare trebuie să îți stabilești foarte clar o serie de obiective financiare.

Ar trebui să știi exact ce îți dorești să faci cu proprietatea pe care urmează să o achiziționezi. Te gândești să o închiriezi, pentru a obține câștiguri pe termen lung sau vrei să o renovezi și o vinzi la un preț mai mare, pentru a obține un profit rapid?

În funcție de obiectivele stabilite, vei știi către ce fel de investiție să îți îndrepți atenția. Conform unei analize realizate în 2021 de SVN România, închirierea proprietăților este mult mai atractivă decât revânzarea, mai ales în cazul locuințelor din zona capitalei. 

Ține cont de randamentul investiției

Înainte de a investi într-o anumită proprietate, ar trebui să faci o analiză a ratei de amortizare.

Atunci când cumperi o locuință pe care dorești să o închiriezi ulterior, ar trebui să nu te intereseze doar valoarea chiriei pe care o vei putea obține de la chiriași, ci și randamentul acelei proprietăți, pentru a știi în cât timp se va amortiza achiziția făcută. 

De asemenea, atunci când investești în imobiliare trebuie să iei în calcul mai mulți factori, cum ar fi apropierea de drumurile principale, de mijloacele de transport, accesul către magazine, școli, grădinițe, etc.

Cei care vor să investească într-o proprietate în apropiere de București, ar trebui să studieze foarte bine zona, pentru a se asigura că beneficiază de toate cele necesare în apropierea casei. Spre exemplu, punctele de interes în apropiere de Dumbrava Vlăsiei sunt Aeroportul Henri Coandă, Therme, Liceul Francez, dar și câteva parcuri de agrement și centre comerciale.

Află informații despre istoricul proprietăților

Chiar dacă ai bugetul necesar pentru o investiție în imobiliare, nu ar trebui să te grăbești cu o asemenea investiție, înainte de a verifica foarte bine piața.

Dacă ai ales o proprietate, ar fi indicat să afli mai multe despre istoricul ei, cum ar fi starea blocului sau dacă respectiva clădire are risc seismic.

De asemenea, trebuie să verifici dacă proprietatea are cadastru și intabulare și dacă fostul proprietar a achitat toate datoriile către foștii furnizori de servicii.

Așadar, investițiile în imobiliare pot fi o adevărată provocare pentru cei care nu au experiență în acest domeniu. Însă, cu documentarea potrivită poți învăța mai multe lucruri despre imobiliare și îți poți stabili mai ușor obiectivele financiare pentru o astfel de investiție.

Este important să te informezi cât mai bine despre ofertele de pe piață, despre evoluția prețurilor și despre randamentul unei proprietăți, pentru a te asigura că investiția făcută va fi profitabilă pe termen lung.

×
Parteneri
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close