Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Medicina de familie prin ochii medicului-antreprenor Dorian Schwartz

Medicina de familie prin ochii medicului-antreprenor Dorian Schwartz

Dacă familia este nucleul societății, medicina de familie reprezintă nucleul tuturor ramurilor medicinei.

Medicina de familie prin ochii medicului-antreprenor Dorian Schwartz
de Georgiana Adam    |    15 Feb 2024   •   16:22

Funcțiile sale își găsesc explicații încă din prima jumătate a secolului XX, când a fost descrisa că îngrijire medicală continuă și cuprinzătoare a pacientului în contextul unității sociale și al familiei.

Organizația Mondială a Medicilor de Familie (WONCA) definește medicul de familie după cum urmează: „Medicii de familie sunt medici specialiști instruiți în disciplina de medicina familiei. Ei sunt medici personali, în primul rand responsabili pentru furnizarea de îngrijiri cuprinzătoare și continue pentru fiecare individ care solicita îngrijire medicală, indiferent de vârsta, sex și boală. Ei au în îngrijire persoane fizice, în contextul familiei, al comunității și al mediului cultural, respectând întotdeauna autonomia pacienților. Ei acceptă să aibă, de asemenea, o responsabilitate profesională pentru comunitatea lor.

Medicul de familie rezolvă 90% din problemele medicale ale populației împreună cu medicul specialist. Numai cazurile excepționale ajung să fie tratate într un spital. În negocierea planurilor de management cu pacienții lor integrează factori fizici, psihologici, sociali și culturali, folosind cunoștințele și încrederea care se naște în urma contactelor repetate.

Totodată, Organizația Mondiala a Medicilor de Familie reiterează faptul că fiecare familie trebuie să aibă un medic de familie, lucru evidențiat și de Organizația Mondiala a Sănătății care a poziționat medicina de familie în plan central al sistemului de sănătate. Astfel, datorita reputaților doctori practicieni sau teoreticieni ai domeniului, precum Barbara Starfield, au putut fi creionate liniile directoare la nivel mondial pentru practicarea medicinei de familie, rezultând percepția îngrijirii primare a medicului de familie ca element fundamental pentru bunăstarea comunităților și pentru sănătatea globală.

Spitalul Romgermed St. Lukas se identifică cu aceste principii, astfel încât sprijină și încurajează relațiile medic de familie-pacient, având în structura organizațională 20 de medici de familie și peste 50.000 de pacienți arondați Spitalului. Cu toții suntem consumatori ai serviciilor de sănătate, însă nu toți beneficiem de gratuitate pentru acestea. Trebuie știut faptul că Spitalul Romgermed pune la dispoziție serviciile medicale gratuite (analize medicale, servicii de imagistica de înaltă performanța) în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau specialist.

Observăm astfel cum medicul de familie este și mijlocul de acces către celelalte domenii ale sănătății. Iată încă o data importanța deosebită a acestei ramuri și necesitatea protejării și cultivării ei.

Dr. Dorian Schwartz (dorianschwartz.ro), directorul Spitalului ROMGERMED, subliniază următoarele: “Conform ultimelor studii, 80% dintre boli pot fi evitate prin vizite regulate la medic, analize medicale și un stil de viață sănătos, astfel încât durata vieții se poate prelungi cu până la 20 de ani. Este necesar să înțelegem că primul contact al pacientului cu medicina este contactul cu medicul de familie. Numele acestei ramuri provine din trăinicia relațiilor consolidate astfel, dar deriva și din funcția sociala exercitată. În schimb, dacă primul contact cu medicina are loc pe google, rezultatele pot fi devastatoare pentru sănătatea psihică, fizică și emoțională a pacientului.

Să nu îi mai arogăm acestui motor de căutare online sau altora asemenea acestuia statutul de doctor în toate și să ne informam cu responsabilitate deodebita atunci când ne alegem medicul de familie, integrandu-l la propriu în viață și problemele cotidiene, pentru a ne consulta și a ne trimite la soluția optimă. Relația aceasta medic de familie pacient este aparte, centrată pe stabilitate, profunzime, încredere reciprocă și valori sănătoase.”

Sursa : dorian-schwartz.com.ro

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close