Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Ministrul Mediului recomandă folosirea centralelor pe lemne

Ministrul Mediului recomandă folosirea centralelor pe lemne

Scumpirea prețurilor atât pentru electricitate cât mai ales pentru gazele naturale reprezintă un motiv de îngrijorare pentru tot mai multe persoane care se așteaptă doar la ce-i mai rău pentru iarna ce urmează.

Ministrul Mediului recomandă folosirea centralelor pe lemne
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Iul 2022   •   15:29

În același timp, sursele alternative pentru încălzire sunt tot mai vânate, iar printre acestea se regăsesc, desigur, sistemele de încălzire ce au la bază combustibilul solid pe care îl exploatează pentru a oferi confortul termic atât de necesar în timpul sezonului rece.

Centralele pe lemne reprezintă o soluție accesibilă pentru mulți dintre românii care au folosit lemnul ca resursă principală pentru încălzire încă din cele mai vechi timpuri. Chiar dacă au fost înregistrate scumpiri chiar și pe piața lemnului de foc, acesta rămâne în continuare o resursă accesibilă din punct de vedere al costurilor de achiziție și exploatare.

Date fiind numeroasele avantaje pe care încălzirea cu lemn de foc le prezintă, Ministrul Mediului Tanczos Barna recomandă utilizarea de centrale pe lemne oferind ca exemplu Austria, țară în care lemnul reprezintă o resursă principală folosită pentru obținerea confortului termic.

Totuși, acesta a subliniat dezvoltarea tehnologiilor de prelucrare a lemnului pentru foc, referindu-se la procesul de tocătură, peletizare și mai ales la automatizarea alimentării. În acest mod, Austria a reușit să reducă emisiile în mod considerabil, ceea ce ar trebuie să reprezinte un exemplu și pentru români.

Lemnul de foc, o resursă regenerabilă ce ocupă un loc important în balanța energetică

Conform Ministrului Mediului, există o mulțime de state care nu își propun să renunțe vreodată la utilizarea lemnului de foc. Intenția lor este ușor de înțeles, dat fiind faptul că este vorba despre o resursă regenerabilă ce ocupă un loc important în balanța energetică.

Mai mult decât atât, Ministrul Mediului anunță că Regia Națională a Pădurilor are în plan organizarea unui program la nivel național în cadrul căruia să fie dezvoltată rețeaua de valorificare a lemnului pentru consumatorii de rând. În acest mod, se dorește excluderea interpușilor care influențează creșterea prețurilor pentru lemnul de foc.

De asemenea, la Ministerul Mediului se vorbește despre crearea unui program social pentru lemn, date fiind scumpirile pe care această resursă importantă le-a înregistrat în ultima perioadă. Acest program ar trebui să elimine intermediarii și să faciliteze achiziționarea lemnului de foc la un preț corect și mai ales accesibil.

Atunci când a fost întrebat dacă recomandă utilizarea centralelor pe lemne pentru obținerea confortului termic, Ministrul Mediului Tanczos Barna a oferit un exemplu inedit.

Mai exact, acesta a declarat că locuiește în mediul rural așa că încălzirea o face cu ajutorul unei centrale pe lemne pe care o deține de 22 de ani. Chiar dacă deține și o centrală pe gaz, încălzirea o face doar cu lemn de foc, ceea ce nu e deloc întâmplător sau doar o coincidență.

Drept urmare, dacă până acum ai ezitat în fața deciziei de a folosi și tu o centrală pe lemne pentru încălzirea casei, atunci ar trebui să renunți la toate aceste rețineri.

Încălzirea cu lemn de foc este și va fi pentru mult timp foarte avantajoasă și, spre deosebire de alte resurse folosite pentru încălzire, prezintă stabilitate din punct de vedere al costurilor, iar de aceea ar trebui să ai și tu în vedere achiziționarea unei centrale pe lemne de pe centrale-lemne-lipesnele.ro.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close