Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Scaun auto cu spătar înalt sau înălțător Auto? Ce e mai potrivit pentru siguranța celui mic

Scaun auto cu spătar înalt sau înălțător Auto? Ce e mai potrivit pentru siguranța celui mic

Siguranța copiilor în trafic este prioritară și de aceea, părinții trebuie să se documenteze înainte de achiziționarea unui scaun auto. Acesta trebuie să garanteze siguranța și confortul maxime în timpul deplasărilor cu mașina.

Scaun auto cu spătar înalt sau înălțător Auto? Ce e mai potrivit pentru siguranța celui mic
Sursa foto: Unsplash.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Mar 2022   •   16:30

Codul Rutier prevede ca obligație a părinților, așezarea copilului de până la 3 ani și 135 cm înălțime într-un dispozitiv de fixare în scaun în timpul circulării cu autoturismul. Dacă înălțimea lor depășește 135 cm înălțime, atunci cel mic are posibilitatea de a sta pe bancheta din spate – cu centura de siguranță sau într-un dispozitiv de fixare.

Care e cel mai bun dispozitiv de fixare în care să investești? Descoperă departe articolele dedicate copiilor și care asigură confortul și protecția acestora în timpul transportului cu mașina.

Alegerea scaunului auto în funcție de grupă

Este recomandat să cumperi un scaun auto de la producători de renume, fără opțiuni second-hand și care să fie certificat conform standardului ECE R44.03/ECE R44.04.

Transportarea copiilor fără un scaun auto sau înălțător special este atât ilegală, cât și periculoasă pentru viața celui mic. Scaunul auto va fi util până la vârsta de 12 ani.

Dacă ai devenit părinte pentru prima oară și ai nelămuriri în privința alegerii unui scaun ideal pentru copilul tău, află că aceste echipamente sunt concepute pe grupe:

  • Grupa 0 – pentru bebeluși de 0 – 9 luni sau 0 – 10 kg;

  • Grupa 0+ - pentru bebeluși de 0 – 12 luni sau 0 – 13 kg;

  • Grupa 1 – pentru copiii de 6 luni – ¾ ani cu o greutate de 9 – 18 kg;

  • Grupa 2 – pentru copiii de 3 – 8 ani cu o greutate de 15 – 25 kg;

  • Grupa 3 – pentru copiii de 6 – 12 ani cu o greutate de 22 – 36 kg;

De ce să investești într-un scaun auto pentru copil

Scaunele auto de calitate sunt o investiție inteligentă, fiind testate pentru siguranța celor mici. Scaunul auto de care are nevoie copilul tău este cel adecvat înălțimii și greutății acestuia. Acest echipament este o investiție pentru 12 ani și poate fi folosit implicit în orele de somn ale micuțului.

Specialiștii în domeniu sugerează montarea scaunelor pentru copii pe bancheta din spate, pe poziție centrală. Pentru ca montarea acestor echipamente să fie posibilă, există numeroase sisteme de fixare: ISOfix sau cu centura de siguranță a mașinii.

Scaunul auto cu spătar înalt oferă călătorii fără griji. Centurile de siguranță trebuie să traverseze corect corpul copilului, pentru a nu-l incomoda. Tetiera ajustabilă protejează capul și gâtul copilului în caz de accident. Carcasa scaunului auto conferă protecție suplimentară unor zone sensibile precum: cap, gât, brațe și spate.

Scaunele auto performante pentru copii înglobează o tehnologie de ultimă generație - de la camere video de supraveghere în timp real, sistem de protecție avansat sau materiale premium.

Mai mult, aceste scaune sunt ergonomice și compacte, ceea ce le simplifică părinților efortul și le oferă un plus de spațiu în mașină. Scaunele performante vin cu funcții precum: sistemul de rotire la 360 de grade, protecție laterală, protecție de spate extinsă și multe altele. Așadar, scaunele auto performante oferă libertatea de le ajusta conform nevoilor și dorințelor personale.

Ce este înălțătorul auto și ce plusuri aduce

Înălțătorul auto îi ajută pe cei mici să ajungă la înălțimea necesară pentru a utiliza corect centura de siguranță a mașinii. Aceasta se montează peste scaunul auto, cât mai strâns posibil, iar centura orizontală să traverseze șoldurile.

Evită să așezi centura deasupra stomacului, deoarece poți provoca leziuni. Banda diagonală a centurii de siguranță trebuie să traverseze umerii și nu zona gâtului.

Scaunele auto tip booster se pot schimba în înălțătoare auto prin eliminarea spătarului. Se menține doar șezutul scaunului. Atât scaunele booster, cât și înălțătoarele pot fi utilizate inclusiv pe scaunul din față al mașinii.

Înălțătoarele auto minimalizează riscul de accidentare în caz de impact, deoarece copiii sunt ridicați până la nivelul centurii de siguranță pentru adulți.

Dacă cei mici încap fără probleme în scaunul auto cu o centură fixată în 5 puncte, atunci nu ai nevoie de înălțător. Dacă juniorii au peste 18 kg și sunt mai mari de 4 ani, îi poți așeza fără probleme într-un înălțător.

Fără înălțătoarele auto, copiii pot suferi leziuni pricinuite de centura de siguranță, în ipoteza unui accident rutier. Momentul oportun pentru un astfel de echipament este acela în care celui mic i se potrivește centura de siguranță pentru adulți.

Dacă te-ar tenta să renunți la înălțător, aplică înainte câteva teste de verificare. Asigură-te că cel mic sta perfect pe bancheta din spate, cu genunchii îndoiți fără efort, cu spatele drept pe spătar și cu centura petrecută peste umăr, între gât și brațe.

Informează-te serios înainte de a comanda un dispozitiv de fixare pentru transportul copilului cu mașina. Nu face rabat la calitate, chiar dacă investești într-un echipament utilizat doar câțiva ani. Siguranța copilului este primordială!

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close