Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum îți dai seama ce sistem de încălzire se potrivește casei tale

Cum îți dai seama ce sistem de încălzire se potrivește casei tale

O etapă importantă în construcția sau reamenajarea unei locuințe o constituie alegerea sistemului de încălzire.

Cum îți dai seama ce sistem de încălzire se potrivește casei tale
Sursa foto: Pixabay
de Georgiana Adam    |    29 Iul 2021   •   10:19

Mulți consideră că această alegere se face doar pe baza preferințelor personale însă realitatea este că trebuie să iei în considerare mai multe criterii pentru a fii sigur că ai făcut alegerea cea mai bună.

Necesarul caloric

Acesta este primul amănunt de care trebuie să ții seama în alegerea sistemului de încălzire, iar stabilirea necesarului caloric se face pe baza unor anumiți parametri.

În primul rând, contează zona în care este amplasată locuința și particularitățile de temperatură specifice acesteia. Apoi, trebuie să ții cont de orientarea camerelor, având în vedere că cele amplasate cu ferestrele spre nord sunt întotdeauna mai friguroase.

Dimensiunea camerelor este un alt element important, la fel ca și temperatura pe care o dorești în fiecare încăpere. Cu cât o cameră este mai mare iar temperatura pe care o dorești e mai ridicată, cu atât va fi nevoie de un sistem puternic, capabil să facă față.

Contează și calitatea tâmplăriei, dar și termoizolația, care contribuie decisiv la asigurarea confortului termic cu un consum mai scăzut de resurse.

Tipul de combustibil

După ce ai stabilit necesarul caloric, trebuie să te decizi ce tip de combustibil ar fi mai potrivit în cazul tău. Majoritatea sistemelor de încălzire funcționează pe bază de gaz, pe lemne sau pe energie electrică.

Dacă locuința este într-o zona montană sau nu este racordată la rețeaua de gaze, cea mai bună soluție este instalarea unui sistem de încălzire pe lemne. Lemnul este cel mai ieftin combustibil dintre cele enumerate mai sus, singurul impediment fiind acela că este nevoie să îți faci rezerve din timp, înainte de începerea sezonului rece.

Pentru apartamente și locuințe construite în zonele urbane, sistemele pe gaz sunt mai accesibile, acestea fiind, de altfel, și cele mai des utilizate.

Mai există și varianta pompelor de căldură, care funcționează doar pe curent, însă acestea sunt mai scumpe și necesită condiții speciale de instalare. Cu toate acestea, costurile se vor amortiza în timp, datorită economiilor generate la consumul de curent.

Costurile de achiziție și instalare

Costurile presupuse de achiziția și montarea unui sistem de încălzire depind în cea mai mare măsură de numărul de camere și dimensiunea locuinței. Pentru o garsonieră lucrurile sunt mult mai simple, în timp ce pentru o casă cu etaj și multe camere e nevoie de mai multe piese și lucrări mai ample de instalare.

De asemenea, prețurile variază în funcție de tipul de combustibil folosit, însă dacă vrei să alegi un sistem mai ieftin, trebuie să fii sigur că acesta va fi eficient și din punct de vedere al combustibilului.

Tipuri de sisteme de încălzire

În cele ce urmează îți prezentăm principalele opțiuni pe care le ai când vrei să achiziționezi un sistem de încălzire.

  • Sisteme cu încălzire locală – în această categorie intră sobele și șemineele, care pot fi atât pe lemne cât și pe gaz. Sunt cele mai simple sisteme de încălzire, având dezavantajul că nu pot încălzi decât camere în care sunt instalate.
  • Încălzire cu apă caldă – aceste sisteme folosesc apa ca agent termic, încălzită cu ajutorul combustibilului. În cazul lor, temperatura poate fi reglată pentru fiecare cameră, putând fi instalate în orice tip de locuință. Cele mai des folosite sisteme din această gamă sunt centralele termice pe gaz, iar pentru a vedea cele mai noi modele intră aici!
  • Încălzire cu abur – presupune costuri reduse, cu o eficiență foarte bună. Spre deosebire de sistemele cu apă caldă, în acest caz nu există riscul de îngheț al agentului termic.
  • Panourile solare - sunt o soluție economică și ecologică, folosind ca și combustibil energia solară, care este gratis. Prețul unui astfel de sistem este destul de ridicat, însă se justifică prin economiile pe care la generează.

Ținând cont de aceste criterii vei reuși să alegi sistemul de încălzire care se potrivește cel mai bine locuinței tale.

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close