Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Trucuri pentru șoferii începători care își cumpără prima mașină

Trucuri pentru șoferii începători care își cumpără prima mașină

Odată ce ai obținut permisul de conducere, poți călători fără să mai depinzi de alte persoane ori de alte mijloace de transport. Alegerea și achiziționarea primului autovehicul este un moment important din viața oricărui șofer.

Trucuri pentru șoferii începători care își cumpără prima mașină
Sursa foto: pikselstock/ Shutterstock
de Georgiana Adam    |    12 Apr 2021   •   18:54

Modelul de mașină ales, precum și felul în care este condusă și întreținută sunt aspecte care pot prelungi durata de viață a unui vehicul.

Dacă te numeri printre cei care au obținut permisul de conducere de curând și vrei să îți achiziționezi o mașină, iată de ce ar fi bine să ții cont și ce să urmărești când ești în trafic.

Alegerea și achiziționarea unei mașini

Achiziționarea unei mașini, indiferent dacă este nouă sau second-hand, este o investiție serioasă, de aceea este nevoie de o documentare prealabilă înainte de a face acest pas. Cel mai important factor de care să ții cont când alegi un model este siguranța pe care o oferă. Un șofer începător are, de regulă, mai multe emoții în trafic decât unul cu experiență, de aceea este vital ca mașina pe care o conduci să fie una care să îți confere siguranță în trafic. De asemenea, mașina cumpărată ar trebui să fie asemănătoare cu cea pe care ai învățat să conduci, pentru a aprecia mai bine distanța dintre celelalte autovehicule din trafic, pentru a reuși să parchezi fără probleme și pentru a face față eventualelor probleme care se ivesc pe drum. Poate cel mai important lucru de care să ții cont când cumperi o mașină este tipul de transmise. Așadar, dacă ai învățat să conduci pe o mașină cu cutie de viteze automată, ar fi bine să îți achiziționezi una cu același tip de transmise. Același lucru se aplică și pentru mașinile cu transmisie manuală.

Odată achiziționată mașina, nu uita să îți faci asigurarea obligatorie auto. Pentru a te simți mai în siguranță, poți alege și o asigurare rutiera, care poate include depanare, tractare și mașină la schimb, în cazul accidentelor ori al defecțiunilor de orice fel. Totodată, dacă ești șofer începător, poți încheia și o asigurare Casco, care, deși este facultativă, te va ajuta să treci mai ușor peste urmările unui accident și vei avea mai puține pierderi materiale.

Verificarea mașinii și participarea la trafic

Să conduci responsabil este cea mai bună modalitate de a păstra în stare bună autovehiculul mai mult timp, dar și de a evita unele accidente. De pildă, dacă menții o viteză constantă, poți reduce consumul de combustibil. O schimbare bruscă de viteză implică un consum mai mare de combustibil. Testele auto au arătat că variația vitezei între 75 și 85 de km/h la fiecare 18 secunde poate crește consumul de combustibil cu până la 20%.

Când ești atent la ceilalți participanți la trafic, poți evita mai ușor unele accidente rutiere. De exemplu, majoritatea accidentelor din intersecții se produc pentru că unii șoferi forțează culoarea roșie. De aceea, atunci când treci printr-o intersecție - chiar dacă semaforul arată culoarea verde pentru tine -, verifică să nu vină cu viteză alte mașini. Astfel, poți evita unele impacturi. Să fii prevăzător la volan te poate scoate din situații dificile. Și nu uita: păstrează distanța între vehicule.

Pe de altă parte, este vital ca, atunci când ieși în trafic, să te asiguri că mașina este în stare bună de funcționare. Cu cât un autovehicul este mai bine întreținut, cu atât călătoriile sunt mai sigure. În plus, astfel eviți și uzura mașinii. Formează-ți un obicei în a merge periodic la un service auto, pentru ca un mecanic să verifice funcționalitatea mașinii. De la presiunea anvelopelor până la schimbarea consumabilelor, fiecare verificare a mașinii contribuie la siguranța în trafic.

Mașina te poate ajuta să te deplasezi ușor și să ajungi rapid oriunde îți dorești. Însă, pentru a evita întâmplările neplăcute, este esențial să fii prudent și să te preocupi de buna funcționare a autovehiculului.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close