Antena 3 CNN Economic Creditele în euro, mai avantajoase datorită dobânzilor mici. Analist economic: ”Mare atenție la riscul valuta”

Creditele în euro, mai avantajoase datorită dobânzilor mici. Analist economic: ”Mare atenție la riscul valuta”

Românii preferă din nou creditele în euro datorită dobânzilor mai avantajoase. Analistul economic Adrian Negrescu a explicat care sunt avantajele, dar și dezavantajele unui astfel de credit.

Creditele în euro, mai avantajoase datorită dobânzilor mici. Analist economic: ”Mare atenție la riscul valuta”
Sursa foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    31 Oct 2022   •   12:35

Potrivit BNR, din primăvară și până în luna august, au fost încheiate contracte noi de credit în valoare de 13 milioane de euro.

”Calcul e destul de simplu. Gândiți-vă că dobânda este la jumătate. Dacă la creditele de nevoi personale în lei este pe la 13% dobânda, la creditele în euro e pe la 5,5%, astfel că oamenii calculează foarte simplu dacă au venituri să-și ia credite.

Probabil își vor lua în euro, pentru că și pe termen mediu și lung creditele în euro vor aduce o dobândă mult mai mică, astfel că vor plăti mai puțin.

Dar mare atenție la riscul valutar, pentru că da, până acum, Banca Națională a ținut în frâu cursul euro, nu am trecut de 5 lei pentru un euro.

Este probabil să se întâmple din 2023, adică să vedem un curs euro la 5 lei și asta va influența foarte mult puterea de schimb valutar a românilor, pentru că vor trebui să plătească mai mult la aceste rate.

Avem o inflație istorică în zona euro și singura măsură prin care Banca Centrală poate rezolva această problemă este să crească dobânzile, așa că în 2023 s-ar putea să mai vedem încă un punct sau două puncte procentuale peste această dobândă, deci să ne coste mai mult.

Dar trebuie să gândim în perspectivă. Noi vom intra, de voie de nevoie, în zona euro, la un moment dat, în 10-15 ani. Dacă-ți iei un cred pe 30 de ani, s-ar putea să fie avantajos să ți-l iei în euro, pentru că vom trece la euro până la urmă”, a declarat la Antena 3 CNN Adrian Negrescu, analist militar.

×
Subiecte în articol: Adrian Negrescu analist economic
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close