Antena 3 CNN Economic Creditele care ar putea avea rate mai mari cu 30-40%

Creditele care ar putea avea rate mai mari cu 30-40%

Creditele care ar putea avea rate mai mari cu 30-40%
14 Iun 2016   •   09:30

Ratele la creditele acordate prin programul Prima Casa ar putea creste pana la sfarsitul anului urmator cu 30-40%, intrucat revenirea inflatiei ar putea urca ROBOR (dobanda la trei luni din piata interbancara), in functie de care se calculeaza dobanda la credite, de la 0,75% in prezent in jurul a 3%, a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

Dobanda la creditele din programul Prima Casa este ROBOR la 3 luni, la care se adauga o marja de 2 puncte procentuale. Actualizarile dobanzii se fac o data la 3 luni.
Dezvoltarea creditarii in lei va determina, insa, BNR sa acorde o atentie sporita limitarii volatilitatii dobanzilor, eliberand banca centrala de constrangerile din piata valutara, unde in anii trecuti a fost nevoita sa asigure o volatilitate redusa a cursului de schimb din cauza volumului ridicat de credite in valuta, a spus Ionut Dumitru.

Evolutia stocului de credite a revenit in teritoriu pozitiv, cu un avans de 2,5% in aprilie (fata de aceeasi luna a anului trecut). Creditele in lei au inregistrat in acest interval o crestere de 21,1%, iar cele in valuta un declin de 12,8%.

"Un lucru foarte bun ca se muta creditarea din valuta catre lei atat pe volume noi (…) si in plus se mai intampla si procesul de conversie a creditelor existente in lei. In contextul asta, stocul de credite in valuta a scazut, coboara rapid si este deja sub 50%. Acest lucru reduce din vulnerabilitatile economiei, reduce din constrangerea pe care politica monetara o avea la nivelul cursului de schimb. Politica monetara a fost constransa de aceasta pondere foarte mare a creditului in valuta”, a afirmat economistul sef al Raiffeisen Bank, prezent la Colocviile Pietei Financiare Florin Petria.

Potrivit acestuia, pe termen mediu, daca tendinta de crestere a creditului in lei continua, BNR ar urma sa se concentreze mai mult pe o stabilitate a dobanzilor la lei.
Cele mai multe dintre imprumuturilor in lei, in special cele acordate prin Prima Casa, au dobanda variabila, calculata in functie de ROBOR, la care se adauga o marja. ROBOR se afla de mai mult timp aproape de minimul istoric.

Mai multe detalii, pe wall-street.ro

×
Subiecte în articol: prima casa robor BNR
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close