Antena 3 CNN Economic Creşte vârsta de pensionare la români. Anunţul făcut de şeful Casei de Pensii

Creşte vârsta de pensionare la români. Anunţul făcut de şeful Casei de Pensii

Vârsta de pensionare va creşte, astfel că mare parte din români vor ieşi la pensie mai târziu, când vor fi mai bătrâni, deşi speranţa de viaţă scade la noi în ţară, potrivit statisticilor.

daniel baciu
Creşte vârsta de pensionare la români. Anunţul făcut de şeful Casei de Pensii Sursa foto: Facebook/Daniel Baciu
de Georgiana Adam    |    01 Mai 2023   •   00:00

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a anunțat că vârsta de pensionare va creşte. 

Mai exact, așa cum prevede PNRR-ul, vârsta de pensionare va fi egalizată între femei și bărbați. Practic, femeile vor ajunge şi ele să se pensioneze la 65 de ani. 

Totul se va face însă eşalonat până în 2035, şi nu va fi vorba de o creştere abruptă.

În prezent, vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani, urmând ca aceasta să crească, etapizat, până în 2030, la 63 de ani.

Citeşte şi: Pensionarii care vor plăti impozit, după majorare. Câţi bani reţine statul de la români

Apoi, din 2035, femeile se vor retrage din activitate la 65 de ani, ca bărbaţii, potrivit măsurii incluse în PNRR.

Daniel Baciu: "Totul se va face eşalonat"

Un român plătit cu salariul mediu net pe economie, adică 4.000 de lei pe lună, ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuţii, o pensie de stat de 1.275 de lei.

În ceea ce privește vârsta de pensionare, șeful Casei de Pensii a subliniat faptul că o egalizare a vârstei de pensionare, asumată în PNRR, va fi atinsă eșalonat până în 2035.

"Vârsta de pensionare la bărbați la 65 de ani și la 63 la femei va fi atinsă în 2030. Decizia privind această vârstă va fi atinsă eșalonat. 

Ceea ce prevedere PNRR, o egalizare a vârstei de pensionare până în 2035, se va face tot eșalonat, astfel încât în 2035 se va ajunge la o egalizare, la 65 de ani", a subliniat șeful Casei de Pensii.

Vezi şiVechimea în muncă pentru stabilirea pensiei. Avantajele pe care puţini români le cunosc

Care este stagiul minim de cotizare

Mai mult, șeful Casei de Pensii a explicat care sunt modificările în ceea ce privește stagiul de cotizare.

"Legislația prevede ca stagiu minim să fie de 15 ani, iar stagiul complet de 35 de ani, și aceste stagii sunt bune în momentul de față. 

Ce vrem noi să obținem este că acest principiu al contributivității trebuie să fie mult mai pregnant în noul act normativ ce vizează sistemul public de pensii", a mai spus Daniel Baciu, potrivit romaniatv.net.

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

×
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close