Antena 3 CNN Economic Vești bune privind economia României. Anunţul făcut de preşedintele Klaus Iohannis

Vești bune privind economia României. Anunţul făcut de preşedintele Klaus Iohannis

Creşterea economică a României va rămâne în 2023 una ridicată, de peste 2%, comparativ cu ţările din regiune şi cu Uniunea Europeană, deşi traversăm vremuri complicate, a transmis, joi, preşedintele Klaus Iohannis.

Vești bune privind economia României. Anunţul făcut de preşedintele Klaus Iohannis
Sursa foto: hepta / Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Silvia Preda    |    02 Noi 2023   •   21:51

"Traversăm vremuri complicate, profund marcate de incertitudine pe fondul crizelor din ultimii ani. Totodată, războiul de la graniţele noastre, dar şi alte conflicte militare izbucnite recent au un impact profund asupra nevoii de securitate şi de predictibilitate pentru economiile tuturor ţărilor. Creşterea economică globală a încetinit anul acesta, cu un ritm mai pronunţat în cazul economiilor dezvoltate.", a precizat președintele Klaus Iohannis.

"Acum, în contextul evoluţiilor tragice din Orientul Mijlociu şi pe fondul amplificării tensiunilor, a polarizării şi a extremismului, perspectivele economice se deteriorează suplimentar, inclusiv în zona europeană.

Comparativ cu ţările din regiune şi cu Uniunea Europeană, creşterea economică a României va rămâne în 2023 una ridicată, de peste 2%. Această dinamică se datorează, într-o măsură semnificativă, şi capacităţii de adaptare a mediului de afaceri în raport cu dificultăţile majore din vremea pandemiei, cu criza energetică, blocajele în lanţurile de aprovizionare şi scumpirea materiilor prime", a precizat preşedintele în mesajul adresat cu ocazia celei de-a celei de-a XXX-a ediţii a Galei Topul Naţional al Firmelor, organizate de Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Citeşte şi: Lista completă a măsurilor fiscale care intră în vigoare în luna noiembrie. Românii, afectaţi de taxele mai mari

Şeful statului a subliniat că perioada post-pandemie a adus multiple schimbări în funcţionarea afacerilor şi în majoritatea sectoarelor economiei, însă companiile de top şi-au consolidat cifrele de afaceri şi profiturile "în ciuda tuturor acestor provocări".

"O treime dintre cele mai performante companii sunt cele din industrie, urmate de companiile din sectorul serviciilor. Serviciile rămân principalul motor al creşterii economice, cu un avans al cifrei de afaceri de 7,5% faţă de anul 2022. În industrie, însă, producţia a continuat să scadă, declinul industrial depăşind 5% pe primele opt luni ale anului, pe fondul diminuării cererii interne, dar şi a activităţii industriale în economiile europene", a afirmat, în mesaj, Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.
 

×
Subiecte în articol: economie Klaus Iohannis
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close