Guvernul va analiza, înainte de a doua rectificare bugetară din acest an, care va avea loc în octombrie, cum s-au cheltuit banii alocaţi la rectificarea din iulie, iar în funcţie de rezultate vor fi redistribuite sumele necheltuite, a declarat, vineri, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
"În octombrie, la a doua rectificare bugetară din acest an, vom avea o analiză, să vedem fiecare ordonator de credite cum a cheltuit sumele de la această alocare bugetară la rectificarea din iulie şi vedem cum redistribuim fondurile, să nu blocăm sumele artificial", a spus ministrul Teodorovici.
El a precizat că vrea să vadă clar şi detaliat cum sunt cheltuite aceste sume de fiecare minister.
Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a declarat că bugetul va creşte cu 7,8 miliarde de lei, după rectificarea bugetară, iar o a doua rectificare va avea loc în octombrie.
De asemenea, a mai spus şeful de la Finanţe, rectificarea a primit apreciere pozitivă şi din partea Comisiei Europene, şi de la FMI.
De această dată, rectificarea a avut la bază o strategie nouă şi miniştrii vor fi atenţi cum vor cheltui banii pe care i-au primit, a spus ministrul Teodorovici.
Principalele declaraţii ale ministrului Educaţiei, Sorin Câmpeanu:
- la Ministerul Educaţiei e prima rectificare semnificativă, pozitivă
- cu 670 milioane de lei, pentru plata sentinţelor judecătoreşti în avans pentru 2016, avem alocaţi pentru învăţământul universitar, avem acoperite creşteri salariale de 5% pentru învăţămân, 30 milioane lei din septembrie până la sfârşitul anului
- 12 milioane lei, bugetul Ministerul Educaţiei pentru creşterea salariului nedidactic
- pentru institutul Cantacuzino: cheltuieli acoperite până la sfârşitul anului, pe urmă din legea bugetului de stat
Guvernul a aprobat rectificarea bugetară. Ponta: Nimeni nu pierde la rectificareMINISTERELE MUNCII ŞI FINANŢELOR, CEI MAI MULŢI BANI
Ministerul Finanţelor Publice: 711,9 milioane lei (salarii şi proiecte)
530,3 milioane lei (pentru hotărâri CEDO şi despăgubiri pentru restituirea proprietăţilor)
Ministerul Muncii: 1.222,0 milioane lei
Sursa: Ministerul de Finanţe
La nivelul ministerelor, Finanţele vor primi peste 1,24 miliarde de lei pentru salarii şi proiecte, dar şi pentru plata despăgubirilor în procesele de restituire a proprietăţilor.
MInisterul Muncii este următorul câştigător în urma rectificării şi va beneficia de o sumă similară pentru plata alocaţiilor pentru copii, a pensiilor şi a indemnizaţiilor.
Ministerul Afacerilor Interne: 565,7 milioane lei
Ministerul Afacerilor Externe: 55,0 milioane lei
Ministerul Justiţiei: 43,7 milioane lei
Ministerul Public: 43,5 milioane lei
Ministerul Educaţiei: 40,3 milioane lei
Sursa: Ministerul de Finanţe