Antena 3 CNN Economic Daily Income: Cu cât scad preţurile după reducerea TVA

Daily Income: Cu cât scad preţurile după reducerea TVA

Daily Income: Cu cât scad preţurile după reducerea TVA
09 Apr 2015   •   10:12
Scăderea TVA la 9% la alimente a fost subiectul abordat de Adrian Măniuţiu, joi, în emisiunea Daily Income
 
Analistul economic Răzvan Orăşanu a explicat că o scădere de taxe are, în primul rând, efectul de a aduce mai puţini bani la buget. 
 
"O scădere de taxe are primul efect - mai puţini bani la buget. Într-o primă etapă. După aceea, trebuie văzut care este comportamentul producătorilor şi al comercianţilor. În general, ce am văzut din scăderea TVA la pâine a fost foarte puţine scăderi la preţ şi o mare parte dintre profituri vor fi încasate de către furnizori. Deci vor fi preţuri mai mici, dar diferenţele vor merge, în mare parte, către producători."
 
Orăşanu a explicat că există un singur precedent în acest sens, care a însemnat reducerea TVA la pâine şi produsele din panificaţie, măsură care nu a avut un efect foarte puternic, cel puţin din punct de vedere al imaginii.
 
"Singurul lucru asupra căruia putem fi de acord este că avem un singur precendent în acest sens, respectiv reducerea TVA la pâine. Vorbeam de 60% piaţă neagră, de la grâu până la pâinea la raft. Nu am văzut o efervescenţă în declararea în plus a produselor din această zonă, am văzut puţine efecte de preţ, favorabile consumatorilor, dar mici. Eu aştept ca aceste măsuri de diminuare de TVA să meargă pas la pas cu nişte măsuri de verificare, de fiscalizare şi cu nişte controale, pentru a diminua, cu adevărat, piaţa la greu."
 
Orăşanu a arătat că există o lipsă profesionalism din partea autorităţilor române, care par că nu se raportează la niciun model economic, pentru a susţine o viziune pe termen lung. 
 
"Este destul de neprofesinist din partea noastră să nu avem un model economic clar, la care să facem referinţă. Singurul model economic, realizat de Academia Română, nu este folosit de guvernanţi de nicio culoare. Există un model folosit în opoziţie, cel al Băncii Mondiale şi sperăm ca şi Guvernul să aibă nişte modele la care să se raporteze. Pentru că dacă scade cu x, creşte şi consumul şi trebuie să aduni mai multe efecte, ca la final să spui că efectul va fi cutare. Peste şase luni, este important să nu avem iar o discuţie politizată pe tema asta, ci să existe nişte specialişti care să explice efectele. Pentru că la pâine eu nu am văzut asta. Hai să vedem ce s-a întâmplat. Lucrurile astea trebuie gândite profesionist. Trebuie să învăţăm să facem lucrurile cum trebuie."
 

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close