Antena 3 CNN Economic Femeile și bărbații, implicați în mod aproape egal în planificarea și plata vacanțelor pe litoralul românesc

Femeile și bărbații, implicați în mod aproape egal în planificarea și plata vacanțelor pe litoralul românesc

Anamaria Nedelcoff
2 minute de citit Publicat la 17:21 09 Mar 2025 Modificat la 17:21 09 Mar 2025
plaja amenajata cu sezlonguri si umbrelute la marea neagra foto hepta
Foto: Hepta

Femeile și bărbații participă aproape în egală măsură la alegerea și achitarea vacanțelor pe litoralul românesc, potrivit unui studiu realizat de un turoperator specializat în vacanțe la Marea Neagră, notează Agerpres.

"Atât doamnele, cât şi domnii se implică în alegerea destinaţiei, hotelului, tipului de pachet turistic, precum şi în achitarea vacanţei. Aproape 77% dintre respondenţi susţin că ambii parteneri decid detaliile vacanţei, în vreme ce aproximativ 17% declară să soţia/partenera este cea care se ocupă de alegerea vacanţei şi doar 4% susţin că bărbaţii sunt cei care se ocupă exclusiv de această activitate", se arată în sondajul realizat de Litoralulromanesc.ro.

În ceea ce privește plata sejurului, aproape două treimi dintre respondenți (66,51%) declară că ambii parteneri contribuie la această cheltuială.

Însă, analiza pe sexe arată o distribuție diferită față de întrebarea privind alegerea vacanței: în aproape 19% dintre cupluri, bărbatul este cel care achită integral sejurul, în timp ce femeia își asumă această responsabilitate într-un procent mai mic, de puțin peste 12%, potrivit studiului citat.

Familiile reprezintă cea mai mare categorie de turiști care aleg stațiunile de la Marea Neagră drept destinație de vacanță. Aproape 70% dintre respondenții sondajului au declarat că își petrec concediul alături de familie în stațiunile românești de pe litoral.

Pe locul al doilea se află cuplurile, care reprezintă aproape 20% din totalul turiștilor.

La o distanță considerabilă, în doar 5,74% dintre cazuri, turiștii preferă să meargă pe litoral alături de prieteni, în timp ce doar 2% aleg să călătorească singuri.

Potrivit studiului citat, aproape 60% dintre românii care aleg litoralul autohton o fac pur și simplu pentru că le place această destinație.

Proximitatea față de casă este un criteriu important pentru peste 34% dintre respondenți, în timp ce aproape o treime (29,75%) invocă sentimentul de siguranță.

De asemenea, peste 23% dintre turiști aleg litoralul românesc din obișnuință, iar peste 19% afirmă că este o „tradiție de familie”.

La aceeași întrebare cu răspuns multiplu, respondenții au menționat și „opțiunile numeroase de cazare” (38,53%), „plajele generoase” (34,33%) și „serviciile de calitate” (20%) drept factori care influențează decizia de vacanță.

"Motivele pentru care românii spun că aleg litoralul românesc ne arată că vorbim despre o destinaţie trans-generaţională, în care copiii de ieri care mergeau la mare cu părinţii şi bunicii lor sunt adulţii de azi ce îşi duc propriii copii în vacanţă la Marea Neagră. Mai mult decât atât, e un loc în care se simt acasă şi au sentimentul de siguranţă. Din acest punct de vedere, litoralul nostru are un statut privilegiat în comparaţie cu alte destinaţii pentru vacanţa de vară pentru că în alegerea sejurului intervine şi factorul emoţional, nu doar cel raţional legat de preţ şi servicii", a afirmat Ştefan Necula, director de agenţie.

În ceea ce privește distribuția pe vârste, peste 62% dintre participanții la sondaj – potențiali cumpărători de vacanțe pe litoralul autohton – au între 45 și 65 de ani.

Aceștia sunt urmați de segmentul 35-44 de ani, care reprezintă aproape un sfert din totalul respondenților.

Pe locul trei se află seniorii de peste 65 de ani, cu un procent de 7,55%.

Aproape un sfert dintre turiștii care aleg litoralul românesc provin din București-Ilfov, urmați de cei din zona Sud-Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman), care reprezintă aproape 20% din total.

Pe locul trei se află turiștii din nord-estul țării (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui), cu un procent de 14,84%.

Cei mai puțini vizitatori ai litoralului românesc provin din vestul țării (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș), reprezentând doar 6,18% din total.

Sondajul a fost desfășurat între 31 ianuarie și 6 februarie 2025, fiind completat de 8.811 persoane.

×
x close