Antena 3 CNN Economic Hidroelectrica extinde colaborarea cu Masdar, un gigant din Emirate, pentru dezvoltarea de proiecte solare fotovoltaice şi sisteme de stocare a energiei în baterii

Hidroelectrica extinde colaborarea cu Masdar, un gigant din Emirate, pentru dezvoltarea de proiecte solare fotovoltaice şi sisteme de stocare a energiei în baterii

Hidroelectrica anunţă că extinde acordul semnat cu compania Masdar din Emiratele Arabe Unite, pentru producția de energie regenerabilă care include realizarea de proiecte solare fotovoltaice on-shore și flotante, precum și implementarea de sisteme de stocare a energiei în baterii, în condiții de exclusivitate tehnologică.

Hidroelectrica extinde colaborarea cu Masdar, un gigant din Emirate, pentru dezvoltarea de proiecte solare fotovoltaice şi sisteme de stocare a energiei în baterii
de Milena Niță    |    19 Apr 2024   •   10:04

O delegație a Hidroelectrica, condusă de Karoly Borbely, președinte al directoratului societății, participă la vizita de lucru în Emiratele Arabe Unite, care are loc în perioada 17-19 aprilie 2024. 

Această deplasare face parte din cea de-a doua etapă a turneului în statele din Golf, pe care îl face prim-ministrul Marcel Ciolacu.

În contextul acestei vizite, Hidroelectrica și Masdar au agreat să extindă scopul societății mixte (JVC) ce urmează a fi înființată, astfel încât acesta să includă realizarea de proiecte solare fotovoltaice on-shore și flotante, precum și implementarea de sisteme de stocare a energiei în baterii, în condiții de exclusivitate tehnologică, pentru o perioadă de trei ani.

În ceea ce privește colaborarea exclusivă, aceasta poate fi prelungită pentru o perioadă suplimentară de încă trei ani, în condițiile în care societatea mixtă a propus pe parcursul primei perioade de trei ani spre aprobare Board-ului, pentru faza FID, investiții cumulative de 2.000 de MW (proiecte greenfield sau brownfield) și părțile au agreat condițiile extinderii exclusivității pentru o nouă perioadă. 

De asemenea, părțile au fost de acord că prin intermediul JVC pot explora oportunități de business și în alte tehnologii (eoliene onshore și pe off-shore) sau în alte zone geografice (în afara României, de ex.), deciziile în acest sens urmând a fi luate pentru fiecare caz în parte. 

Documentul este semnat sub rezerva obținerii aprobărilor interne ulterioare din partea ambelor companii, Hidroelectrica și Masdar, pe textul final al Acordului Acționarilor (Shareholder Agreement - SHA), care vor include și aceste propuneri.

"Vizita în Emiratele Arabe Unite reprezintă o oportunitate extrem de importantă pentru promovarea cooperării economice și a investițiilor între cele două țări. 

Semnarea actului de extindere a acordului de anul trecut cu Masdar demonstrează angajamentul nostru comun pentru promovarea sustenabilității și a diversificării sursei de energie în România. 

Suntem hotărâți să continuăm și să consolidăm colaborarea cu Masdar pentru dezvoltarea de proiecte în domeniul energiei regenerabile în țara noastră.

În aceste momente ne focusăm pe finalizarea negocierilor pentru Acordul Acționarilor (Shareholder Agreement – SHA) la societatea mixtă ce urmează a fi înființată de cei doi parteneri, Hidro și Masdar, în cote egale. 

Ne-am propus ca prima investiție realizată de noua societate să fie un proiect pilot de montare de panouri fotovoltaice plutitoare pe șapte lacuri de acumulare de pe Oltul mijlociu și inferior", a declarat Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica.

Hidroelectrica a semnat în martie anul trecut un acord cu Masdar pentru dezvoltarea de proiecte în domeniul energiei regenerabile în România. 

Controlat de Abu Dhabi National Oil Company, Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA) și Mubadala Investment Company, Masdar este unul dintre liderii mondiali în dezvoltarea și investițiile în proiecte de energie regenerabilă. 

Compania a investit peste 20 de miliarde de dolari în capacități regenerabile la nivel global, cu o putere instalată de aproape 15.000 MW, în operare și în dezvoltare.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România și furnizează servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Național. 

Compania, esențială pentru un sector strategic, cu implicații în siguranța națională, operează 187 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW și, în plus, deține un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW. 

De asemenea, compania de stat deține o cotă de 13,09% din piața de furnizare, se arată în comunicatul Hidroelectrica.

Hidroelectrica, rezultatele pe 2023: Profitul a crescut cu 42%

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a înregistrat în 2023 venituri de 12,2 miliarde lei, în creştere cu 30% faţă de anul precedent.

De asemenea, profitul net al companiei de stat este de 6,33 miliarde lei, ceea ce înseamnă cu 42% peste nivelul din 2022, potrivit raportului financiar publicat la BVB.

Având în vedere producţia excedentară de 30% faţă de anul precedent, coroborat cu noile condiţii de funcţionare a pieţei angro, veniturile aferente tranzacţiilor pe piaţa angro au înregistrat o creştere de 14% în anul 2023 faţă de anul 2022.

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close