Antena 3 Economic Prima ieftinire a alimentelor, după scumpirile din ultimii 10 ani

Prima ieftinire a alimentelor, după scumpirile din ultimii 10 ani

de Redacția Antena 3    |    09 Iul 2021   •   16:01
Prima ieftinire a alimentelor, după scumpirile din ultimii 10 ani
Sursa foto: Getty Images

Veste uriașă pentru milioane de oameni. Prețurile alimentelor au scăzut la nivel mondial, în luna iunie, pentru prima dată în ultimul an. Scăderea a venit ca urmare a diminuării prețurilor la uleiuri vegetale, cereale și produse lactate.

Prețurile globale ale alimentelor au scăzut pentru prima dată, după un deceniu, oferind consumatorilor o posibilă ușurare în fața inflației.

Rapoartele Naţiunilor Unite arată că indicii costurilor alimentare au scăzut cu 2,5% în luna iunie, marcând astfel, primul declin din ultimii 10 ani.

Costurile alimentelor de bază, precum carnea, cerealele și uleiurile vegetale, au scăzut în acest an datorită importurilor mari din China.

Este important de specificat faptul că vorbim aici despre costurile materiilor prime, pentru că va mai dura puțin până când se va resimți această scădere și în preţurile de la raft.

Așadar, pe termen mediu și lung este posibil să resimtă și consumatorii această scădere a prețurilor, conform perspectivelor ONU și ale Organizaţiei pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, ce prognozează o scădere a cererii, în raport cu oferta.

ONU a declarat că se așteaptă la o creştere de 2,4% în următorul an a stocurilor globale de cereale.

Dacă ne uităm în România, începând cu luna mai, observăm o creștere de 13,14% a costurilor uleiului vegetal, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020.

Cartofii în schimb, s-au ieftinit față de aceeaşi perioada a anului 2020, însă, raportat la aprilie 2021, aceștia s-au scumpit cu 11,74%. Ne bucurăm totuși de o ieftinire cu un procent la ouă.

×
Subiecte în articol: ieftinire alimente

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close