Antena 3 CNN Economic Imobiliare INS: Preţurile locuinţelor au scăzut cu aproape 4% în primul trimestru

INS: Preţurile locuinţelor au scăzut cu aproape 4% în primul trimestru

INS: Preţurile locuinţelor au scăzut cu aproape 4% în primul trimestru
30 Iun 2010   •   18:29

Românii au tranzacţionat, în primele trei luni ale anului, locuinţe cu preţuri mai mici cu 3,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, potrivit primului indice imobiliar afişat de Institutul Naţional de Statisctică (INS), citat de Gândul.

Casele au înregistrat cea mai mare scădere de preţ, de 4.3%. "În trimestrul unu 2010, faţă de anul de bază 2009, s-a înregistrat o scădere a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale cu 3,9%. Scăderea preţurilor a fost observată şi pe cele două tipuri de imobile. La apartamente preţurile au scăzut cu 3,8% în trimestrul unu 2010 faţă de anul 2009, în timp ce la case scăderea a fost de 4,3%", potrivit comunicatului INS.

Companiile de evaluare şi consultanţă cred că acest indice va creşte transparenţa pe piaţa imobiliară, dar mai e nevoie de îmbunătăţiri.

"Indicele va arăta o tendinţă a pieţei. Anunţuri de genul Ťde mâine preţurile vor creşte cu 40%ť duceau la manipularea pieţei", spune Adrian Crivii, director general Darian.

Crivii crede că nivelul de 3,9%, al primului indice al INS, este "cam mic", dar e de bun augur că arată o tendinţă de scădere a preţurilor pe piaţa imobiliară.

La nivelul oraşelor, Bucureştiul a înregistrat cele mai mari scăderi de preţ, de 5,7%, compaartiv cu restul ţării, de 1,6%. Preţurile caselor au scăzut aproape în mod egal

Reprezentantul companiei de evaluare transmite că preţurile locuinţelor "vor scădea dramatic în acest an, cu 15%-20%, faţă de 2009, din cauza diminuării puterii de cumpărare şi a majorării preţurilor în economie ca urmare a creşterii TVA".

Primul indice imobiliar are la bază calcule pornind de la datele puse la dipoziţie de birourile notariale, încă din anul 2009.

"Obiectivul cercetării este de a măsura evoluţia trimestrială a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale faţă de anul 2009 - anul de începere a anchetei - şi nu de a calcula preţul mediu pe metru pătrat sau o valoare medie per tranzacţie în funcţie de numărul de camere sau suprafaţa utilă. (?) Variabila colectată prin ancheta preţurilor proprietăţilor rezidenţiale face referire la valoarea per tranzacţie - contract de vânzare-cumpărare - autentificată de către notarii publici", arată INS.

Pentru a stabili exact ce caracteristici modifică preţul tranzacţiei, notarii vor realiza un raport lunar între zona în care este amplasat imobilul, anul construcţiei, tipul clădirii, etajul la care se află apartamentul, suprafaţa, garajul, tip de finisaj sau gradul de confort.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: locuinte preturi
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close