Antena 3 CNN Economic Imobiliare Preţurile la apartamente vor continua să scadă şi anul viitor

Preţurile la apartamente vor continua să scadă şi anul viitor

Preţurile la apartamente vor continua să scadă şi anul viitor
24 Dec 2008   •   09:39

Tendinţa de anul acesta, mai ales cea de final de an, va continua şi anul viitor. Astfel că preţul apartamentelor va continua să scadă în 2009, după ce în acest an au mers în jos cu 10-30%. Analiza experţilor ia în calcul şi faptul că, după ce apartamentele se vândeau de câteva ori cu profit încă din faza de proiect, în acest an, cumpărătorii au fost din ce în ce mai puţini, procentul lor scăzând la jumătate.
Anul următor va aduce o stuaţie şi mai incertă. Printr e motive se numără accesarea dificilă a creditului ipotecar.
?Ţinând cont de situaţia economică actuală, considerăm că atât preţurile de achiziţie pentru locuinţele noi cât şi cele pentru locuinţele vechi vor urma un trend descendent, în încercarea de adaptare la cererea existenţă în piaţă şi de scădere sub limita impusă de puterea de cumpărare şi de posibilităţile reale de contractare a unui credit bancar. Preţurile locuinţelor, atât la cele noi, cât şi la cele vechi au suferit deja o scădere de 10% ? 30%. Pentru 2009 se preconizează vânzarea apartamentelor noi la preţul de construcţie, dar nu mai scăzut decât atât?, a declarat pentru Gândul Corina Scarlat, market analyst din cadrul departamentului de evaluare şi consultanţă al companiei DTZ Echinox.
În vreme ce alţi analişti cred că anul viitor preţurile apartamentelor noi vor continua să scadă direct proporţional cu avansul înregistrat în ultimii ani.
Momentan mai multe proiecte de dezvoltare a unui număr de 5.000 de locuinţe din proiectele rezidenţiale noi au fost stopate, iar specialiştii estimează că anul viitor nu vor fi finalizate decât proiectele care se află deja în stadii avansate de dezvoltare, pentru care finanţarea a fost deja obţinută.
De altfel, nu toţi dezvoltatorii sunt dispuşi să accepte un profit mai mic decât cel prognozat, în timp ce, la polul opus, nici cumpărătorii nu se încumetă în a face achiziţii.
Antena3.ro

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close