Antena 3 CNN Economic Impas în negocierile cu FMI. Fondul vrea privatizarea companiilor de stat, Guvernul nu e de acord

Impas în negocierile cu FMI. Fondul vrea privatizarea companiilor de stat, Guvernul nu e de acord

Impas în negocierile cu FMI. Fondul vrea privatizarea companiilor de stat, Guvernul nu e de acord
Sursa foto: Foto: Mediafax
de M.Z.    |    04 Mai 2012   •   17:37

România a intrat într-un impas negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

În timp ce instituţia insistă pentru privatizarea companiilor de stat, Guvernul nu este de acord cu lista privatizărilor.

Acordul a fost dat doar asupra privatizării companiei CFR Marfă.

Totuşi, Guvernul va respecta toate prevederile privind privatizarea care vor fi convenite la negocierile cu delegaţia FMI, a afirmat ministrul desemnat pentru Finanţe, Florin Georgescu, întrebat dacă Cabinetul Ponta va stopa procesul de privatizare, potrivit Mediafax.

"Se respectă toate prevederile negociate, în condiţiile în care se actualizează, pentru că unele s-au realizat, altele nu, este nevoie de alte termene", a spus Georgescu.

Potrivit programului de guvernare, Guvernul USL îşi propune "continuarea procesului de privatizare, mai ales acolo unde şi atunci când privatizarea aduce responsabilitate şi chibzuinţă în gestionarea activelor economice şi a resurselor, dar după finalizarea auditului asupra activităţii Guvernului precedent şi clarificarea situaţiei reale, tehnice şi economice a societăţilor supuse acestui proces".

Totodată, guvernul îşi propune reanalizarea actualei strategii de privatizare a CFR Marfă "după aplicarea testului investitorului privat şi a testului vânzătorului privat în economia de piaţă".

Luna aprilie a fost termen limită şi pentru selectarea intermediarilor la Poşta Română (pachet minoritar), Romgaz (15% din acţiuni), Electro Serv (pachet majoritar) şi Tarom (20% din acţiuni). Selectarea consultanţilor juridici pentru listarea a 10% din Hidroelectrica (prin majorare de capital), privatizarea Electrica Serv, listarea a 10% din Nuclearelectrica (majorare de capital), privatizarea Electrica Furnizare şi privatizarea CFR Marfă urmau să fie finalizate de asemenea până la sfârşitul lunii aprilie.

Calendarul actual al privatizărilor spune că până la finele acestui an sau începutul lui 2013 vor fi scoase la privatizare Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia şi Elcen Bucureşti. Privatizarea CFR Marfă ar trebui finalizată până la finele lunii octombrie, iar oferta publică de la Tarom are ca termen sfârşitul lunii iunie, după care va fi selectat management privat.

Cel puţin 20% din acţiunile Poşta Română ar trebui să fie preluate de un investitor strategic până la jumătatea acestui an, iar listarea Hidroelctrica este prevăzută pentru cel târziu luna octombrie. La Electrica Serv încheierea procesului de privatizare are ca termen jumătaea acestui an.

×
Subiecte în articol: FMI negocieri companii de stat cfr marfa
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close