Antena 3 CNN Economic Impozit special pentru pensii speciale. Sunt vizaţi militarii, magistraţii şi parlamentarii români

Impozit special pentru pensii speciale. Sunt vizaţi militarii, magistraţii şi parlamentarii români

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 10:32 28 Feb 2023 Modificat la 08:45 02 Mar 2023

Miza o reprezintă miliardele de euro din Planul de Redresare și Reziliență (PNRR) de la Uniunea Europeană.

Sunt vizate atât pensiile militarilor, ale magistraţilor, precum şi cele ale parlamentarilor.

Cerinţele sunt creşterea ​vârstei de pensionare, până la nivelul celorlalte categorii sociale, acordarea pensiei doar celor care au îndeplinit cel puțin 20 de ani de activitate, precum şi ​Restrângerea condițiilor de pensionare anticipată.

Fostul judecator al Curţii Constituţionale, Petre Lăzăroiu, atrage atenţia că pensiile în plată nu pot fi recalculate.

Citeşte şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani 

O soluție ar putea fi impozitarea progresivă. Însă nu putem vorbi de o supraimpozitare doar a acestora pentru că decizia ar putea fi văzută ca o măsură care elimină un drept.

Vezi şiCât costă să cumperi trei ani de vechime la pensie, de la 1 ianuarie 2023

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Veste tristă pentru 1,8 milioane de români născuţi după 1968. Ei vor fi puternic afectaţi la pensii. Un calcul simplu arată problemele cu care aceştia se vor confrunta.

Problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20-30 de ani, declinul sistemului de pensii urmând să înceapă în anul 2030, când o mare parte din "decreței" vor ieși la pensie.

În prezent, numărul angajaților cu carte de muncă este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă o oarecare stabilitate.

Concret, numărul de salariaţi activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de către Inspecţia Muncii. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.

Vezi şiPensii mai mari pentru unii români. Categoriile care vor primi o indemnizație de 50% din pensie

×
x close