Avem în faţă două plăţi mari către FMI: una în decembrie şi una anul următor. Apoi, scăpăm de împrumutul cu Fondul Monetar. România a dovedit că se poate descurca deocamdată bine şi singură, împrumutând săptămâna trecută direct de pe pieţe 1,5 miliarde de euro, la cea mai mică dobândă pentru un termen atât de lung, statul obţinand 2,9% pentru un împrumut pe 10 ani.
Din motive deja cunoscute, în anul 2009, România a împrumutat de la FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană o sumă record de 20 de miliarde de euro. Nu a mai fost însă nevoie să se acceseze şi ultimii bani din sumele stabilite prin acordul de tip preventiv aflat acum încă în vigoare.
Potrivit BNR, cea mai mare parte a datoriei a fost deja achitată, iar în decembrie mai rambursăm 1,3 miliarde de euro, urmând ca la anul să virăm şi ultima tranşă consistentă, de peste 1,2 miliarde de euro.
Chiar dacă acordul cu FMI se încheie în 2015, ne mai rămân datorii către UE şi Banca Mondială de 6 miliarde de euro.
România se poziţionează acum pe locul 4 în topul ţărilor cu cea mai scazută datorie publică din UE, aceasta crescând totuşi cu 5% de la începutul anului, la 39% din PIB, cu o valoare de 57,7 miliarde de euro.
Ritmul actual de creştere al datoriei publice este de 564 de lei pe secundă, echivalentul a 127 de euro.
Chiar dacă încă se află în marje sustenabile, datoria publică a ţării rămâne o temă importantă, în contextul în care România este forţată să cheltuiască mult mai inteligent decât a făcut-o până acum, dat fiind necesarul investiţional de necontestat în infrastructura de transport, dar şi cea educaţionala şi de sănătate.
În aceste condiţii, mai are nevoie România de un nou acord cu FMI? Profesorul Mircea Coşea consideră că totul depinde în mare măsură de situaţia politică din zonă.
„Acum şase luni de zile aş fi spus clar şi precis că nu mai avem nevoie de un alt acord cu FMI. Lucrurile au evoluat însă şi astăzi mă gândesc mai atent la acest lucru, pentru că România intră într-un con d eumbră din punct de vedere al interesului investiţional, din cauza situaţiei geopolitice. Istoria ultimilor 50 de ani a arătat întotdeauna că, în astfel de situaţii, imaginea şi stabilitatea sunt garantate mai mult dacă există un sprijin extern”, a spus Mircea Coşea, într-o intervenţie telefonică la emisiunea "Income".
În acelaşi timp, Coşea a atras atenţia că „FMI are din ce în ce mai puţini clienţi şi atunci când prinde câte unu îl ţine cât poate de mult. Iar România a fost un client foarte docil”.