Peste 10 zile, o delegaţie comună a FMI şi Comisiei Europene vine la Bucureşti pentru a discuta cu autorităţile române proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2015, buget care are o miză de peste 50 miliarde euro. Abia ieşit din vârtejul electoral, premierul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor responsabili să grăbească întocmirea proiectului.
Aşadar, până pe 2 decembrie, Guvernul are de rezolvat problema măsurilor anunţate în ultimele săptămâni: creşteri de salarii şi pensii şi facilităţi fiscale.
Indexarea pensiilor ar putea avea un impact de 2,7 miliarde de lei, în vreme ce majorarea salariilor din sectorul sanitar ar costa statul 270 de milioane de lei. Mai mult, Guvernul a anunţat şi scăderea taxei pe stâlp de la 1,5%, la 1%, iar specialiştii spun că măsura va produce o gaură în buget de aproximativ 500 de milioane de lei. La toate acestea se adaugă şi efortul reducerii CAS, de la 1 octombrie 2014, măsură care are un impact bugetar de 5 miliarde de lei.
România s-a angajat în faţa oficialilor europeni că va scădea deficitul de la 2,2 % in acest an, la 1,4% pentru 2015, însă Comisia Europeană a avertizat deja Executivul că ar putea întâmpina probleme.
Acum fiecare ministru se luptă pentru a primi cât mai mulţi bani. De exemplu, Florin Jianu vrea pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism un buget triplu faţă de acest an. Jianu spune că cei 160 milioane de lei sunt în special pentru IMM -uri, pentru derularea şi continuarea programelor de susţinere a firmelor.
De asemenea, Guvernul ar trebui să majoreze bugetul Ministerului Apărării, astfel încât acesta să ajungă la 2% din (PIB) până în 2016. Aşa îl asigura premierul Victor Ponta pe vicepreşedintele american Joe Biden în luna mai.
Mai mulţi bani revendică, la fel ca în fiecare an de altfel, şi Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii. Rămâne de văzut cum se va face împărţirea banilor şi mai ales cu ce măsuri va veni Guvernul pentru anul viitor.
Andreea Negru, analist economic, a spus, sâmbătă, la emisiunea Income Magazine, de la Antena 3, că rar am avut un buget înainte de sfârşitul anului.
"E mai puţin important când va fi, important e să vedem principiul după care va fi construit acest buget. Sper ca în discuţiile cu FMI să ne impunem punctul de vedere, nu doar să luăm notiţe", a spus Andreea Neagu.