Antena 3 CNN Economic Înființarea unei noi bănci de stat, aprobată de Guvern: Banca de Investiții și Dezvoltare a României

Înființarea unei noi bănci de stat, aprobată de Guvern: Banca de Investiții și Dezvoltare a României

Guvernul aprobă astăzi cadrul legal pentru înființarea unei noi bănci de stat: Banca de Investiții și Dezvoltare a României.

Înființarea unei noi bănci de stat, aprobată de Guvern: Banca de Investiții și Dezvoltare a României
Sursa foto: Facebook/ Guvernul Romaniei
de Mia Lungu    |    05 Oct 2022   •   09:59

"Prin hotărâre de Guvern, vom aproba înființarea și funcționarea Băncii de Dezvoltare. Este o bancă cu capital de stat. Această bancă va fi destinată sprijinirii mediului de afaceri. Este o bancă ce va fi un partener al tuturor firmelor românești și instituțiilor publice și private. Este, de asemenea, un obiectiv asumat prin PNRR și programul de guvernare", spune la începutul ședinței de Guvern premierul Nicolae Ciucă.

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a arătat că banca va fi condusă de un consiliu de supraveghere de șapte persoane și un consiliul director de trei persoane, care vor avea criterii de performanță.

"Se face încă un pas important pentru diversificarea instrumentelor de finanțare ale economiei. Este un obiectiv pe care România, cumva, și l-a programat începând cu 2015, dar, din păcate, nu l-a realizat. Facem azi un pas important. Următorul pas va fi realizarea actului constitutiv și numinrea managementului acestei bănci", precizează Câciu.

Banca de Investiții și Dezvoltare a României este o instituție de credit deținută 100% de statul român, prin Ministerul Finanțelor (MF), cu rol de instituție de dezvoltare care va deservi întreprinderile românești și alte entități aparținând sectorului public și privat din România, în scopul susținerii finanțării de proiecte care contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării, creșterii competitivității, inovării și creșterii economice, precum și creșterii absorbției fondurilor europene, se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Obiectivele strategice ale Băncii sunt facilitarea accesului la finanţare pentru IMM-uri, asigurarea accesului la finanţare pentru proiecte de infrastructură viabile, atragerea capitalului privat în investiţii şi îmbunăţirea absorbţiei fondurilor europene şi a efectului de multiplicare asociat şi funcţionarea ca administrator de fonduri europene şi furnizarea de asistenţă tehnică.

Banca de Investiții și Dezvoltare a României va utiliza o gamă largă de produse financiare: garanţii individuale şi garanţii de portofoliu, împrumuturi pentru finanţarea capitalului de lucru şi a proiectelor de investiţii, împrumuturi pentru eficienţă energetică, iar pe măsură ce capacitatea şi forţa sa financiară se vor consolida şi personalul va dobândi expertiză şi cunoştinţe specifice, BDR va putea include în gama de produse şi instrumente de investiţii de capital (de tip equity).

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close