Antena 3 CNN Economic Inovații TECH folosite în intervenții ale forțelor de ordine

Inovații TECH folosite în intervenții ale forțelor de ordine

Mănuși cu electroșocuri, aparate neletale de imobilizare a suspecților și sisteme de intervenție rapidă în caz de incendii în zone greu accesibile, cum ar fi cele muntoase. Sunt doar câteva din inovațiile prezentate de New Akord Security și testate de echipa emisiunii 24IT, în vizita de la BSDA 2022, cea mai mare expozitie militară din Europa de Est. 

Inovații TECH folosite în intervenții ale forțelor de ordine
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Mai 2022   •   12:22

Inovațiile tech au transformat modalitatea de intervenție în cazul agenților de securitate, poliție ori a forțelor militare. Intervențiile sunt astfel mai sigure atât pentru forțele de ordine, cât și pentru suspecții urmăriți. 

Arsenalul inovațiilor începe cu niște mănuși tactice. Stun Glove I.O sunt realizate din materialele rezistente (carcasă din kevlar și fibră de carbon) și au încorporate un sistem de electrocuție cu 20.000 de volți la un amperaj mic. Tot la capitolul acesta se înscrie și un aparat care imobilizează suspecții urmăriți de la distanță. Este vorba de Bola Wrap care este un dispozitiv tactic care lansează o coardă cu ancore în capete.

”Sunt tehnologii non-letale, destinate în special forțelor de ordine și instituțiilor abilitate de menținere a ordinii publice. Tehnologia evoluează constant. Partenerii noștri cu care lucrăm atât din România, cât și din străinătate dezvoltă în permanență și îmbunătățesc într-un ritm din ce în ce mai rapid aceste tehnologii”, ne-a spus Valentin Dumitrache, general manager New Akord Security.

Există și tehnologii inspirate din tehnica militară care pot fi folosite pentru lichidarea  incendiilor mai mari sau mai mici. De exemplu, un sistem portabil numit EXO2 poate fi extrem de eficient în stingerea unor incendii mici în bucătărie, la o petrecere sau într-un birou. ”Se țintește la baza focarului de la trei metri. În momentul în care este inițiat va produce un fum cenușiu timp de 3-4 secunde pe care-l modulezi în funcție de cum se manifestă focarul până se stinge. Nu produce cristale de gheață, poate fi utilizat și în spații în care avem aparatură mai pretențioasă”, a explicat Cezar Cristea, expert securitate New Akord Security.

O colaborare a dus la soluții de intervenție rapidă la incendii în zone greu accesibile. Totul se întâmplă prin intermediul unei platforme dotată cu inteligență artificială, conectată la un sistem cu ...turele modificate pentru acțiuni de stingere a focului în zone greu accesibile cum ar fi cele muntoase. 

”Avem o rețea de mijloace de detecție în zonele în care există potențial de incendiu. Toate informațiile vin într-un centru de comandă care are ca principal element o masă inteligentă și sunt prelucrate. Se localizează foarte precis zona în care este incendiul și se dă comanda echipajelor mobile” spune  Mircea-Petru Tanțău, general manager S. Carfil S.A.

La lista de inovații care ne-au atras atenția am mai adăugat: o stație fotovoltaică portabilă care produce în condiții de soare până la 600 de wați pe care îi înmagazinează dar și un purificator de aer pe baza de led UVC care filtrează impuritățile și agenții patogeni și care poate fi controlat la distanță.   

×
Subiecte în articol: tech
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close