Antena 3 CNN Economic Klaus Iohannis, în Africa: "România, cel mai important culoar de export pentru cerealele din Ucraina"

Klaus Iohannis, în Africa: "România, cel mai important culoar de export pentru cerealele din Ucraina"

România este, clar, cel mai important culoar de export pentru produsele agricole din Ucraina, a spus președintele Klaus Iohannis, marţi, aflat într-un turneu în Africa.

Klaus Iohannis, în Africa: "România, cel mai important culoar de export pentru cerealele din Ucraina"
Sursa foto: Klaus Iohannis /Facebook
de Georgiana Adam    |    14 Noi 2023   •   14:24

"România este clar cel mai important culoar de export pentru produsele agricole din Ucraina. Noi contribuim semnificativ la creșterea capacității de tranzit, pe calea ferată, pe drum și mai nou pe Marea Neagră. 

Am facilitat deja exportul a peste 30 de milioane de tone de produse agricole din Ucraina către piețele globale, foarte multe din aceste produse au ajuns în state din Africa însă eu cred că putem să facem mult mai mult și de aceea am decis să fac acest turneu african. 

Este clar că avem nevoie de o abordare pe mai multe paliere, pentru a lămuri lucrările mult mai bine, de aceea am și insistat să avem o strategie românească pentru Africa, de aceea am venit personal, cu echipa mea, ca să începem niște demersuri foarte solide, gândite nu pe termen scurt ci pe termen mediu și lung", a sus Klaus Iohannis.

Preşedintele precizează că acolo sunt, în primul rând, discuțiile la nivel înalt, "pentru a lămuri abordarea și oportunitățile, dar nu este suficient".

"Avem nevoie de colaborare la guvernamental și de aceea am decis împreună cu domnul președinte patru documente de colaborare semnate și acesta este doar începutul din discuțiile excelente pe care le-am avut astăzi. 

Am identificat mai multe oportunități și mai multe zone unde putem să colaborăm. Este pe de altă parte foarte important după părerea mea să avem o colaborare strânsă în domeniul educației. 

Trebuie să lucrăm foarte aplicat cu mediul privat, avem nevoie de o creștere semnificativă a comerțului între statele noastre. Avem nevoie de abordări comune în zone care la prima vedere nu sunt așa de evidente dar sunt extrem de importante. 

Toți vorbim despre situații de criză, despre războaie și alte evenimente nedorite am discutat cum suntem noi implicați. România este implicată în mai multe zone din Africa cu forțe armate, pentru păstrarea sau restabilirea păcii. Kenya este de asemenea implicată în Africa și în Haiti. 

Lucrăm practic împreună pentru a asigura securitatea în mai multe zone ale planetei. Aceste chestiuni vor duce la o colaborare mai strânsă", a încheiat şeful statului, potrivit Mediafax.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis cereale Ucraina
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close