Antena 3 CNN Economic Liviu Voinea: România a înregistrat o încetinire a creşterii economice, dar este în grafic pentru un avans de 2,8% în 2014

Liviu Voinea: România a înregistrat o încetinire a creşterii economice, dar este în grafic pentru un avans de 2,8% în 2014

Liviu Voinea: România a înregistrat o încetinire a creşterii economice, dar este în grafic pentru un avans de 2,8% în 2014
de M.T.    |    14 Aug 2014   •   18:22

România a înregistrat o încetinire a ritmului de creştere economică, dar este în grafic pentru un avans al economiei de 2,8% în 2014, ţinta pe care este fundamentat bugetul de stat, a declarat, joi, pentru Agerpres, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

„Ţinta pentru tot anul este o creştere economică de 2,8%. Noi avem o creştere de 2,4% pe brut şi de 2,6% ajustat, la primul semestru, chiar uşor mai mare decât cea de anul trecut, pe primul semestru, iar anul trecut s-a încheiat cu o creştere economică de 3,5%. Suntem în grafic pentru o creştere de 2,8% în 2014, pe care este construit bugetul”, a spus Voinea.

Ministrul delegat pentru buget a menţionat că structura creşterii economice s-a modificat, pentru că agricultura are acum o contribuţie negativă, în timp ce anul trecut a avut o contribuţie pozitivă la creşterea PIB.

„În schimb, consumul are acum o contribuţie pozitivă, după ce anul trecut a fost stagnant. De asemenea, producţia industrială şi exporturile au contribuţii pozitive. Importantă nu este atât evoluţia de la un trimestru la altul, pentru că aceasta este influenţată de factori sezonieri, conjuncturali, cât cifra anualizată de creştere economică. Avem 2,4% creştere economică, o cifră foarte bună şi peste media zonei euro, peste media Uniunii Europene. Avem o încetinire a ritmului de creştere economică faţă de, să spunem, trimestrul I, dar nu o scădere, o încetinire a ritmului de creştere”, a explicat Voinea.

Potrivit datelor publicate de Eurostat, România a reintrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%.

×
Subiecte în articol: Liviu Voinea crestere economica
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close