Antena 3 CNN Economic Marcel Boloş a anunţat ce beneficii vor avea românii care se vor pensiona la 70 de ani

Marcel Boloş a anunţat ce beneficii vor avea românii care se vor pensiona la 70 de ani

Georgiana Adam
5 minute de citit Publicat la 16:15 15 Mar 2023 Modificat la 16:26 15 Mar 2023

PNL are un proiect de lege care spune că va crește vârsta de pensionare, voluntar, la 70 de ani. Este proiectul fostului ministru al Muncii, Raluca Turcan. 

Pe de altă parte, PSD, prin vocea lui Paul Stănescu, secretarul general al PSD, spune că ei se opun creșterii vârstei de pensionare și că această discuție trebuie tranșată înainte să mai dăm naștere şi altor îngrijorări pentru români. 

PSD nu susține o astfel de măsură, însă în planul național de redresare și reziliență (PNRR) este scris negru pe alb că Guvernul va susține creșterea vârstei de pensionare, ca românii să muncească până la 70 de ani în mod voluntar, pentru că Executivul plănuiește niște facilități fiscale. În ţara noastră, speranța noastră de viață este de 72-73 de ani.

Este vorba despre un jalon prevăzut în planul național de redresare și reziliență (PNRR). Țara noastră s-a angajat ca în România să existe "o vârstă facultativă de pensionare, iar aceasta să fie vârsta de 70 de ani". 

Citeşte şiRomânii, încurajați să lucreze până la 70 de ani. Ce prevede noua lege a pensiilor impusă de Bruxelles

Practic, statul ar trebui să vină cu o lege prin care românii să fie încurajați să iasă la pensie la 70 de ani.

Ministrul Investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, a explicat miercuri, la Antena 3 CNN, la ce fiscalităţi fiscale se gândesc guvernanţii pentru românii care vor să muncească până la 70 de ani.

Marcel Boloş: Pensionarea la 70 de ani este opţională

"Într-adevăr, avem cele două lucruri precizate în planul național de redresare și reziliență. 

Primul este cel referitor la egalizarea vârstei de pensionare între bărbați și femei. Anul până la care trebuie să ducem la bun sfârșit acest lucru este anul 2035 și, pe de altă parte, avem sistemul de facilității care se referă la sistemul public de pensii şi este opțional pentru cei care, deși au îndeplinit vârsta de pensionare de 65 de ani, hotărăsc să rămână pe piața muncii până la 70 de ani. 

Acum încă nu este definit acest sistem de facilități, dar țări precum Polonia au astfel de facilități în care se oferă procente sau, la noi, valori ale punctului de pensie suplimentar, dacă rămân în activitate o perioadă de timp și este prevăzut pe trepte acest sistem

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

Decizia este a fiecăruia dintre cei vizați, dacă optează sau nu să rămână activi pe piața muncii. 

Toate statele membre ale Uniunii Europene au același tip de problemă, cu volumul de cheltuieli destul de mare pentru sistemele publice de pensii și, din păcate, cu numărul redus al celor care sunt activi pe piața muncii și susțin cu resurse sistemele publice de pensii. 

Nu întâmplător Comisia Europeană a stabilit condiții de sustenabilitate pentru noi, în planul național de redresare și reziliență, încât să avem siguranța că putem finanța pe termen lung cheltuielile. 

Este limpede trecut în planul național de redresare și reziliență, Guvernul va decide și coaliția dacă aceste lucruri vor fi puse în aplicare și vor intra în vigoare. 

Și, desigur, aici trebuie să fim conștienți în același timp că orice reformă pe care nu o ducem la bun sfârșit ne poate costa sute de milioane de euro. 

Este o decizie a Guvernului și a coaliției în ce privește implementarea acestor lucruri, care sunt clar precizate în PNRR", a declarat Marcel Boloş, miercuri, la Antena 3 CNN.

Marcel Boloş, întrebat dacă el va munci până la 70 de ani

În acest context, ministrul MIPE a fost întrebat dacă el va alege să muncească până la 70 de ani.

"Vă dați seama că o persoană la 70 de ani nu mai are capacitatea de muncă, așa cum avem la 50 de ani, 55 de ani, 60 de ani. 

E limpede că fiecare la o anumită vârstă biologică nu mai poate să facă față și deciziile acestea, mai ales care țin de zona facultativă, le ia fiecare în funcție de puterea de muncă pe care o are. 

Nu, nu (nu ar munci până la 70 de ani - n.r.). Până la 65 de ani, vârsta standard de pensionare care este obligatorie. 

În rest, nu cred că este de bun augur să avem activitate până la 70 de ani, că nu mai avem capacitate de muncă deplină până la vârsta de 70 de ani, mai ales că speranța medie de viață nu este atât de mare în România ca și în alte state membre ale Uniunii Europene și vrem și noi să ne bucurăm de anii pe care-i petrecem la pensie", a încheiat Boloş.

Ce spune proiectul de lege despre vârsta de pensionare

Proiectul de lege care permite munca până la 70 de ani, dar interzice pentru bugetari, cu excepții, cumulul pensiilor cu salariul poate fi consultat AICI.

Art. 1 (1) Persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Documentul prevede că în situația în care persoanele prevăzute la alin. (1) își exercită opțiunea pentru continuarea activității, se suspendă plata pensiei începând cu data de întâi a lunii următoare exprimării opțiunii.

Vezi şiCât costă să cumperi trei ani de vechime la pensie, de la 1 ianuarie 2023

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

×
x close