Antena 3 CNN Economic Ce se întâmplă cu salariile românilor | Anunțul lui Marcel Ciolacu: ”Este o abordare corectă și profesionistă!”

Ce se întâmplă cu salariile românilor | Anunțul lui Marcel Ciolacu: ”Este o abordare corectă și profesionistă!”

Marcel Ciolacu a anunțat ce s-a decis, seara trecută, în ședința coaliției, cu privire la salariile românilor.

Ce se întâmplă cu salariile românilor | Anunțul lui Marcel Ciolacu: ”Este o abordare corectă și profesionistă!”
Sursa foto: Facebook/ Marcel Ciolacu
de Laura Dinu    |    25 Apr 2023   •   11:00

”Sunt mai multe lucruri discutate. Forma finală nu a fost decisă. Eu consider că în acest moment este oportună o ordonanță de urgență care să înghețe absolut toate angajările de la stat. Poate fiecare ministru și fiecare agenție să își facă o analiză proprie și, în cazul în care au posturi descoperite, să facă transferuri în interiorul instituțiilor publice.  

Nu vorbim aici de posturile unice! De exemplu, un șofer pe un microbuz al unei școli să nu mai poată fi angajat. Automat că posturile unice vor fi ocupate. Va fi excepție pentru zona medicală, cum este normal, în rest nu vor fi excepții. Și nu este suficient să ai un simplu anunț la ANFP că urmează să ții examenele. Se fac excepții pentru examenele pentru care deja s-au dat deja anumite probe”, a explicat Marcel Ciolacu.  

Unde se vor face economii

”Economiile care se fac atât la autoritățile locale cât și la autoritățile centrale, automat sunt folosite în zona de investiții. După cum bine știți, anul acesta, potrivit rapoartelor și de la FMI și de la alte instituții, este prima dată când România, pe primul trimestru, are o creștere economică pe investiții și nu pe consum. Atunci este normal ca statul să vină și să impună un ritm și mai accelerat în ceea ce privește investițiile. Mai ales că s-a format acest trend”, a spus el.  

Citește și: Românii cu salarii mari ar putea fi impozitați suplimentar! Pragul de la care cresc contribuțiile

Ce se va întâmpla cu salariile românilor

Liderul PSD a vorbit, de asemenea, despre ce urmează să se întâmple cu salariilor românilor. 

”Avem Legea 153. Urmează, după cum bine știți, în cererea de plată numărul 4, să venim cu o nouă lege a salarizării. Și, în acel moment, toate aceste lucruri vor fi discutate. Nu s-a vorbit de tăieri de salarii niciodată. Nu s-a vorbit niciodată de vreo înghețare de venituri, nici în sistemul bugetar, nici într-un alt sistem. 

Din punctul meu de vedere este o abordare corectă și profesionistă, astfel încât, dacă tot avem jalonul în cererea de plată numărul 4 privind noua lege sau amendarea legii salarizării de acum, este normal să avem o abordare corectă și unitară”, a mai spus Ciolacu.  

Impozit progresiv pentru salariile mari

În cadrul coaliției s-a vorbit, de asemenea, despre o posibilă impozitare a salariilor mai mari decât cel al președintelui Klaus Iohannis.  

”Este o discuție... Sunt două drepturi fundamentale prevăzute în constituție. Este vorba despre dreptul la muncă și dreptul la pensie. Pe niciunul din cele două drepturi legiuitorul nu poate interveni să îi ia cuiva acest drept.  

Pe această discuție, sub nicio formă, în ordonanță nu puteam prinde cumulul pensiei cu salariul. Pentru că acest lucru se poate numai prin lege. Și au fost mai multe discuții privind constituționalitatea unui astfel de demers și atunci am discutat mai multe variante”, a mai spus președintele Partidului Social Democrat.  

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu PSD salarii
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close