Antena 3 CNN Economic Marcel Boloș: ”Să spunem veștile bune pentru români!” | Ministrul a anunțat ce se va întâmpla cu ratele românilor

Marcel Boloș: ”Să spunem veștile bune pentru români!” | Ministrul a anunțat ce se va întâmpla cu ratele românilor

Noile măsuri din Ordonanța Austerității afectează bugetarii, angajații la privat, pe cei care își cumpără case, sau vor să își monteze panouri fotovoltaice. Nu scapă nici cei care merg la teatru, pasionații de fitness sau de dulciuri.

Marcel Boloș: ”Să spunem veștile bune pentru români!” | Ministrul a anunțat ce se va întâmpla cu ratele românilor
Sursa foto: Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Laura Dinu    |    21 Sep 2023   •   10:12

Ministrul Finanțelor a prezentat proiectul de măsuri fiscale, măsuri care evident nu sunt pe placul cetățenilor și al mediului de afaceri. Guvernanții explică însă că România riscă să piardă 75 de milioane de euro din fonduri europene, dacă nu se încadrează în ținta de deficit, tocmai de aceea ar trebui sa înțelegem toate aceste masuri.  

La finalul acestui an, ținta de deficit asumată de România a fost de 4,4% din PIB, dar în august am avut un deficit bugetar de 2.66% din PIB, motiv pentru care Comisia Europeana s-a îngrijorat și a tras semnale de alarmă. Mai mult, a cerut României să ia masuri urgente pentru ajustarea deficitului.

Prin urmare, guvernanții au decis majorarea TVA pentru locuințe, panouri fotovoltaice, festivaluri și activități sportive.  

Se vor scumpi și produsele bio și cele tradiționale, precum și alimentele cu concentrație mare de zahăr.  

Majorarea TVA va aduce creșteri de prețuri și pentru accesul la bâlciuri, târguri și expoziții.  

Vin totuși și câteva vești bune, mai ales în pragul iernii. Taxa pe valoare adăugată rămâne neschimbată pentru alimente, medicamente, lemne de foc, gaze naturale și proteze medicale. 

”Nu se pune problema de dificultate financiară pentru România”

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a explicat în exclusivitate pentru Antena 3 CNN motivul pentru care măsurile fiscale pentru care Guvernul își va asuma răspunderea sunt atât de necesare și cum vor afecta populația.

Totodată, ministrul susține că nu se pune problema unui împrumut la Fondul Monetar Internațional, în acest moment, așa cum se vehicula în spațiul public în ultima perioadă.  

”Nu se pune problema de dificultate financiară pentru România, în schimb se pune problema respectării unor angajamente față de Comisia Europeană pe care le-am avut scrise în Planul Național de Redresare și Reziliență. Se pune problema luării unor măsuri, pentru că suntem în procedură de deficit bugetar excesiv la faza corectivă. Ce înseamnă acest lucru? Că trebuie să luăm măsuri care să ajusteze deficitul bugetar. Totodată, se pune problema respectării unor angajamente pe care le-am avut față de Comisie în luna iulie, când a fost prezentă o delegație a Comisiei Europene în România, tocmai pentru a ne atenționa că sunt necesare măsuri fiscal bugetare care sunt ca urmare a deficitului bugetar pe care l-am avut înregistrat în luna mai 2023, respectiv de 2,33% din PIB. Aceasta este acum situația pe care o avem”, a explicat Marcel Boloș la Antena 3 CNN. 

Vești bune pentru români 

”Trebuie însă să spunem și veștile bune, pentru că am încercat să protejăm populația și mediul de afaceri astfel încât 9% avem în continuare la alimente, 9% avem în continuare la medicamente, 5% avem pentru lemnele de foc, 5% pentru energia termică, 5% pentru gazele naturale și sigur, toate aceste lucruri care țin de consumul populației”, a mai spus Ministrul de Finanțe.  

Ratele românilor nu vor crește 

Totodată, Marcel Boloș promite că ratele românilor nu vor fi afectate de noua taxă pentru bănci. 

”Taxa pe bănci este exclus să genereze o majorare a costului ratelor oamenilor la bănci. Ar fi o nebunie acest lucru. Impactul bugetar suplimentar pe care îl au băncile este unul care nu generează astfel de situații. 

Îi asigur 100% pe români că nu aceasta va fi cauza unor eventuale creșteri ale ratelor bancare și nu vor avea de suferit de pe urma acestor măsuri fiscal bugetare. Scenariile acestea apocaliptice nu cred că sunt de bun augur pentru întreaga populație, pentru că aceste măsuri fiscal bugetare nu au impact asupra consumului zilnic asupra vieții românilor, mă refer aici la viața de zi cu zi. 

Sigur că sunt creșteri de TVA, dar sunt pentru acele produse și activități impozabile, ca să le spun așa, care nu fac parte din traiul zilnic. Am fost foarte atenți ca oamenii să fie protejați și investițiile mediului de afaceri să fie protejate. Pentru că din celebra taxă de 1% din cifra de afaceri, am dedus investițiile. Aceasta este situația pe care o avem acum și încercarea noastră ca să protejăm oamenii și mediul de afaceri”, a mai explicat Marcel Boloș. 

România ar putea pierde Fondurile Europene 

”Toate măsurile sunt pentru a proteja populația, am spus asta de atâtea ori, pentru a proteja mediul de afaceri și cred că această lege este cea mai bună soluție pe care o avem pentru a traversa acest moment dificil. În lipsa acestor măsuri, Comisia are toată baza legală, la nivel de regulamente europene, să suspende fondurile europene. Cum ar arăta România cu fondurile europene suspendate? Peste 5000 de șantiere să rămână goale, fără bani, peste 3500 de contracte de finanțare, în valoare de 29 de miliarde de euro din PNRR, rămase fără finanțare, acesta este un scenariu apocaliptic în care investițiile toate ar intra în declin. Nu cred că poate fi pus în discuție pentru măsurile acestea care sunt necesare”, a conchis Marcel Boloș la Antena 3 CNN.  

×
Subiecte în articol: marcel bolos masuri fiscale
Parteneri
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște
x close