Antena 3 CNN Economic Merită să investești în apartamente noi?

Merită să investești în apartamente noi?

Bineînțeles că părerile sunt împărțite, formându-se astfel două tabere: pe de-o parte sunt cei care susțin că locuințele noi sunt mai bune, venind cu un plus de calitate și, pe de altă parte sunt cei care susțin că cele vechi depășesc de departe calitatea celor noi.

Merită să investești în apartamente noi?
de Georgiana Adam    |    12 Noi 2020   •   18:35

În general, atunci când oamenii sunt întrebați ce preferă între apartamente noi în București sau unele vechi, primul lucru la care se gândesc este dacă este rentabil să investești într-un apartament nou.

Ambele tabere au dreptate în ceea ce privește anumit aspecte, cele două tipuri de apartamente fiind diferite în funcție de mai multe criterii.

Disputa aceasta a apărut încă din momentul în care în București a început să se construiască masiv, iar cererile pentru ansamblurile rezidențiale au crescut considerabil. La nivel național, încă de prin anii 1990 s-a început construirea masivă de blocuri, circa un milion de locuințe, care se adăugau la cele peste 8 milioane deja existente.

Amplasarea

În primul rând, apartamentele vechi au un plus pentru că sunt foarte bine poziționate, majoritatea fiind amplasate în zonele centrale și fiind înconjurate de foarte multe facilități. Pe de altă parte, apartamentele noi în cea mai mare parte sunt amplasate la periferie, unde, de cele mai multe ori, nu există acces la atât de multe facilități.

Pe de altă parte, blocurile construite acum 30-40 de ani au de suferit pe partea de confort, aceea fiind perioada în care s-au introdus plăcile prefabricate care se montau direct pe structură.

Confortul

„Obiceiul de a construi cu plăci de beton prefabricat a afectat mult confortul. Locuințele erau neizolate, slab finisate, iar instalațiile de apă și curent cedează adesea. Astfel, s-a ajuns acum la termoizolarea blocurilor vechi, care pierd energie peste tot”, spune Emil Ivănescu, președintele Ordinului Arhitecților din România - București (OAR). 

Spațiul

Totodată, unii clienți susțin că apartamentele din blocurile noi sunt prea mici pentru cât prevede Legea Locuinței și de cele mai multe ori la prețuri nu foarte accesibile. Din acest motiv, este recomandat ca locuința să fie achiziționată dupa ce s-a discutat în prealabil cu un specialist, fie el arhitect sau inginer constructor.

Prețul

În ceea ce privește costurile, și aici părerile sunt împărțite. Blocurile noi dispun de instalaţii noi, de la centrală proprie la ţevi noi, cât și finisaje de ultimă generaţie. În schimb, apartamentele vechi, în cele mai multe cazuri, au nevoie de o renovare. Această renovare a apartamentelor vechi  este de multe ori extrem de costisitoare. De exemplu, dacă se dorește schimbarea tuturor instalațiilor, atunci cu siguranță investiția va fi mult mai mare decât te-ai aștepta.

Dacă prețul apartamentelor vechi poate porni de la 40.000-50.000 de Euro, în privința celor noi lucrurile stau diferit, deoarece cumpărătorii pot scoate și până la 100.000-150.000 de Euro, în funcție de zonă și de suprafață.

Avantaje și dezavantaje

Apartamentele noi sunt preferate de multe persoane, deoarece prezintă o compartimentare mai bună a spațiului, au de cele mai multe ori centrală proprie pentru încălzire, instalațiile sunt noi, iar acestea vin la pachet cu izolație termică. Totodată, un mare avantaj pe care cu siguranță aparținătorii de automobile îl preferă este dat de locurile de parcare. Blocurile noi vin la pachet de cele mai multe ori cu loc de parcare inclus, ceea ce rezolvă o mare problemă a locuitorilor din București, și anume lipsa parcărilor. Printre dezavantaje se numără amplasarea care de multe ori este periferică, cât și lipsa mijloacelor de transport în comun, precum metroul, tramvaiul sau autobuzul.

În ceea ce privește achiziționarea unui apartament vechi, trebuie să ții cont că acestea au ca avantaj o amplasare mai bună, de multe ori în zone centrale. Dezavantajele acestor imobile vechi ar fi investițiile ulterioare în renovare, cât și costurile mari date de lipsa centralelor termice.

Dacă ar fi să tragem o concluzie, balanța se îndreaptă mai mult spre achiziționarea de apartamente noi, acestea fiind preferate în special de persoanele tinere, care își doresc să întemeieze o familie și să aibă parte de liniște, cât și de toate beneficiile pe care imobilele noi le oferă.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close