Antena 3 CNN Economic Ministerul Economiei: FMI este de acord cu ajutorul de urgenţă de 20 mil euro pe care statul vrea să îl dea Oltchim

Ministerul Economiei: FMI este de acord cu ajutorul de urgenţă de 20 mil euro pe care statul vrea să îl dea Oltchim

Ministerul Economiei: FMI este de acord cu ajutorul de urgenţă de 20 mil euro pe care statul vrea să îl dea Oltchim
Sursa foto: Foto: expresspress.ro
de M.Z.    |    15 Noi 2012   •   11:58

Fondul Monetar Internaţional (FMI) este de acord cu ajutorul de 20 milioane euro pe care statul vrea să-l acorde Oltchim, iar oficialii români au cerut Fondului să grăbească aprobarea sprijinului, aşa cum FMI solicită Guvernului urgentarea introducerii managementului profesionist la companii, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Rodin Traicu, informează Agerpres.

"Reprezentanţii FMI sunt de acord cu ajutorul de urgenţă. Ne-au întrebat în ce stadiu este întocmirea documentaţiei pentru obţinerea lui. Ne-au spus că termenul-limită este de două luni. Replica mea a fost că aşa cum ei ne cer urgentarea introducerii managementului privat, aşa cerem şi noi urgentarea acordării ajutorului", a afirmat Rodin Traicu, făcând referire la ajutorul de salvgardare de 20 milioane euro pentru care se poartă discuţii cu reprezentanţii CE.

Secretarul de stat a adăugat că, în cadrul discuţiilor cu FMI, s-a ajuns la concluzia că termenele rămân cele care au fost angajate anterior, la negocierile din luna august 2012.

"În rest, în energie, în cea mai mare parte, problemele au fost îndeplinite şi reluarea negocierilor pentru scrisoarea de intenţie va avea loc după 15 ianuarie 2013, la o dată convenită cu Ministerul de Finanţe", a adăugat Traicu.

Traicu a mai spus că reprezentanţii FMI s-au interesat dacă un contract încheiat între Oltchim şi producătorul de energie CET Govora a respectat legea.

După încercarea eşuată de privatizare a Oltchim, Guvernul intenţionează să acorde combinatului un ajutor de urgenţă de 20 milioane euro, pentru finanţarea activităţii.

Angajaţii de la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea au primit astăzi salariile restante pentru luna septembrie, iar conducerea sindicatului negociază cu muncitorii aflaţi în greva foamei, pentru a-i determina să renunţe la protest.

Peste 400 de salariaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au protestat, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, în faţa pavilionului administrativ, cerându-şi salariile restante şi solicitând ca premierul Victor Ponta să vină să le explice de ce Guvernul nu şi-a onorat promisiunile.

Şase salariaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au intrat în greva foamei, iar angajaţii combinatului au anunţat marţi, la încheierea protestului, că dacă nu-şi primesc salariile vor veni joi la Bucureşti, ca să picheteze sediul Ministerului Economiei.

FMI cere închiderea combinatului chimic Oltchim, susţin mai multe surse apropiate reprezentanţilor Fondului. Cererea vine după ce încercarea de privatizare a combinatului a eşuat, iar acum Oltchim a ajuns o gaură neagră în economia statului. FMI susţine că nu este indicat ca România să investească 20 de milioane de euro în Oltchim, dacă această companie este în pierdere.

Peste 500 de angajaţi de la combinatul Oltchim au protestat în stradă, marţi dimineaţă, pentru că nu şi-au mai primit salariile de două luni, iar şase lucrători au intrat în greva foamei
.

Premierul Ponta susţine că privatizarea Oltchim s-a convenit cu FMI în februarie, înaintea instalării actualului Guvern, iar combinatul a fost preluat cu datorii de 500 milioane euro, care, potrivit premierului, ar fi rezultat în urma unor fraude şi hoţii ale foştilor guvernanţi.

"Vreau să vă rog să-i înţelegeţi pe oameni şi să le dăm lucruri concrete referitoare la perspectiva Oltchimului. Nu cred că trebuie pedepsiţi în vreun fel sau acuzaţi oamenii de la Oltchim pentru hoţiile şi tupeul lui Blaga, Videanu, Dan Diaconescu şi toată gaşca care a căpuşat Oltchim", a declarat premierul Ponta.

Datoriile Oltchim sunt de peste 700 de milioane de euro.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, care a câştigat licitaţia pentru pachetul de acţiuni deţinut de stat, nu a plătit suma de 45 milioane euro pentru titluri.

Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că la Oltchim vor fi restructurări şi, în acelaşi timp, a făcut un apel către angajaţii combinatului chimic să oprească protestele violente, arătând că astfel de acţiuni îi îndepărtează pe investitori.

Citeşte şi Oltchim ar putea fi cumpărat de ruşi. Primarul din Râmnicul Vâlcea: Ruşii de la TISE, în discuţii avansate cu Guvernul







×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close