Ministrul Energiei: Am cerut companiilor din energie să investească minim 20% din venituri; înseamnă un miliard de euro în modernizări

de A.M.P    |    02 Mai 2017   •   23:08
Ministrul Energiei: Am cerut companiilor din energie să investească minim 20% din venituri; înseamnă un miliard de euro în modernizări Foto: pixabay.com

Companiile de stat din energie şi-au creionat pentru acest an un buget cu 20% din venituri pentru investiţii, ceea ce înseamnă aproape un miliard de euro investiţi în modernizări, a declarat marţi seara, la Antena 3, ministrul Energiei, Toma Petcu

"Am cerut companiilor din Ministerul Energiei să îşi prevadă obligatoriu în acest an minim 20% pentru investiţii. Au reuşit toate companiile să îşi creioneze bugetul cu 20%, ceea ce înseamnă aproape un miliard de euro care se va investi prin modernizări(...) I-am forţat ca prin creionarea bugetului să aducă încă un miliard prin investiţii, pentru că investiţiile dezvoltă mai departe în economie taxe, impozite, angajări", a afirmat Toma Petcu. 

Ministrul Energiei a precizat că noile Consilii de Administraţie sunt unele provizorii, numite pe patru luni, urmând ca noua conducere să fie selectată conform prevederilor Ordonanţei 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, principalul criteriu de selecţie fiind investiţiile. 

"Aceşti oameni sunt numiţi pe 4 luni, pentru că suntem obligaţi ca în patru luni să declanşăm procedura pe 109. O să vedem care vor fi criteriile de selecţie, vor fi companii ce vor fi selectate de Ministerul Energiei să facă aceste selecţii. Vorbim de o perioadă tranzitorie în care statul trebuie să se mişte foarte repede, pe câteva obiective şi în special sunt cele legate de investiţii. Dacă cei din Consiliile de Administraţie nu înţeleg că pe noi ne interesează investiţiile...OK, rentabilitatea, profitabilitatea, dar şi investiţiile...Pentru că eu cum pot să aduc bani în economie suplimentar? Pot să aduc prin aceste dividende, dar pot să aduc şi performând şi investind sume foarte importante în modernizări. (..)În aceste noi criterii pe care noi o să le aprobăm în acest an şi o să scoatem la concurs pe 109 (Ordonanţa de Urgenţă 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, n.r.), principalele criterii pe care eu o să le pun pentru perioada următoare vor fi investiţiile şi dezvoltarea. Am spus că şi profitabilitatea contează, asta e logica unei societăţi comerciale, dar mă interesează dincolo de acest lucru cât investeşti în modernizare, retehnologizare, schimbări de echipamente etc", a subliniat Toma Petcu. 

Acesta a precizat că, anul trecut, companiile din domeniul energetic, fără Transgaz şi Transelectrica, au virat aproape un miliard de euro către bugetul de stat, dar nu au reuşit să investească 100% din ce au bugetat. 

"Majoritatea companiilor, dacă vă uitaţi la nivelul de investiţii, sunt sub cel pe care l-au stabilit în 2015 pentru 2016. Ei nu au reuşit să investească 100% din ceea ce au stabilit prin bugetul de venituri din 2016, nu mai vorbesc de rezerve. Pentru 2016, companiile din domeniul energetic au virat peste 4 miliarde lei, aproape un miliard de euro către bugetul stat, ca şi taxe, dincolo de valoarea dividendelor retribuite, ce ajung în total la aproape 500 milioane euro", a spus ministrul Energiei. 

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close