Antena 3 Economic Ministrul Energiei: Se tot pune problema dacă ne ajung gazele în această iarnă. Da, ne ajung!"

Ministrul Energiei: Se tot pune problema dacă ne ajung gazele în această iarnă. Da, ne ajung!"

de Claudia Simion    |    20 Noi 2017   •   12:03
Ministrul Energiei: Se tot pune problema dacă ne ajung gazele în această iarnă. Da, ne ajung!"

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a fost deranjat de declarațiile alarmiste din ultima perioada referitoare la importurile de gaze și a făcut o serie de afirmații pentru a clarifica acest aspect.

"In spatiul public au aparut o serie de declaratii alarmiste cum ca, la iarna, Romania va trebui sa importe gaze. Ma mir ca in 2017 exista oameni cu expertiza care se declara ingroziti de acest lucru. Totusi, Romania importa de zeci de ani gaze naturale, in mod special iarna, in varfuri de consum. Se tot pune problema daca ne ajung aceste gaze. Raspunsul este simplu: Da, ne ajung!", a afirmat ministrul Energiei în cadrul unei conferințe.

Acesta a mai spus că România este țara cu cea mai scăzută dependeță de importuri din regiune.

"Tehnic vorbind, astazi, Romania nu poate extrage din zacaminte mai mult de 30 de milioane de metri cubi zilnic, iar din depozite alte 26 de milioane de metri cubi. Intr-o zi normala de iarna, in Romania se consuma aproximativ 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale. Deci, cele 56 de milioane metri cubi pe zi, din productia curenta si din inmagazinare, sunt mai mult decat suficiente. Desigur, sunt si perioade foarte friguroase, cu temperaturi de minus 20 grade, mai multe zile consecutive. In astfel de situatii consumurile cresc si pot ajunge la aproximativ 75 de milioane metri cubi. Aici discutam de importuri", a mai explicat Toma Petcu.

Mai mult decât atât, în ceea ce privește energia electrică, stocurile de resurse sunt chiar mai mari decât iarna trecută, a anunțat ministrul Energiei. Furnizorii interni au spus că au încheiat deja contracte cu exportatorii.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close