Antena 3 CNN Economic Mit spulberat. Care e prețul fără taxe al carburanților în România în comparație cu al altor țări din Europa

Mit spulberat. Care e prețul fără taxe al carburanților în România în comparație cu al altor țări din Europa

Mit spulberat. Care e prețul fără taxe al carburanților în România în comparație cu al altor țări din Europa
Sursa foto: foto: pixabay.com
22 Ian 2016   •   00:31

Barilul de petrol bate record după record. Cotaţiile scad de la o zi la alta. Au coborât deja sub 28 de dolari, însă, în România, preţul fără taxe al carburanţilor este în continuare printre cele mai mari din Europa, potrivit TVR1.

De exemplu, la noi, un litru de motorină costă 35 de eurocenţi, fără taxe. În schimb, în Austria şi Belgia, preţul înainte de a aplica taxele, nu trece de 30 de eurocenţi.
Sub noi sunt şi nemţii, polonezii, slovenii şi chiar englezii.

Cea mai ieftină motorină costă în România un euro, iar benzina ajunge la un euro şi 3 eurocenţi. Iar ieftinirile din ultimele luni abia dacă se simt la un plin.
În Germania, de exemplu, preţul unui litru de motorină a scăzut cu aproape 10 cenţi faţă de săptămâna trecută. Ritmul ieftinirilor diferă însă de la o ţară la alta.

În România, peste 60% din preţul carburanţilor la pompă îl reprezintă taxele şi accizele. Tocmai din această cauză, marii transportatori alimentează în alte ţări.
Barilul de petrol va mai scădea, spun specialiştii.

Cel mai probabil, în perioada următoare nu vom mai vedea preţuri de 6 lei pentru un litru de benzină şi motorină, însă nici nu se vor apropia cu mult de 4 lei.

×
Subiecte în articol: pret carburanti
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close