Antena 3 CNN Economic Avem nevoie de mai multe femei pe piaţa muncii, pentru ca PIB-ul României să crească cu până la 8,7%

Avem nevoie de mai multe femei pe piaţa muncii, pentru ca PIB-ul României să crească cu până la 8,7%

Produsul Intern Brut al României ar putea creşte cu aproape 9%, adică 24 miliarde de euro anual până în 2030, dacă ar fi mai multe femei pe piaţa muncii, arată un studiu al McKinsey&Company.

Avem nevoie de mai multe femei pe piaţa muncii, pentru ca PIB-ul României să crească cu până la 8,7%
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    23 Sep 2021   •   10:33

Această creştere în plan economic ar fi posibilă dacă pe piaţa muncii s-ar mări cu 550.000 numărul femeilor angajate şi dacă acestea ar lucra cu 1,5 ore pe săptămână mai mult, potrivit adevarul.ro.

În plus, ar mai fi nevoie şi de angajarea mai multor femei în sectoarele cu productivitate mare, respectiv utilităţi, producţie, servicii financiare, imobiliare.

La noi în ţară, femeile reprezintă aproximativ 52% (10 milioane) din populaţie, însă doar 43% din forţa de muncă, comparativ cu o medie de 64% în Europa Centrală şi de Est şi de 79% în ţările nordice. 

Totodată, autorii studiului susţin că, potrivit studiile făcute de compania amintită, o pondere mai mare a femeilor în funcţiile de conducere se corelează cu creşterea performanţei financiare a companiilor.   

"Companiile ale căror echipe executive aveau cea mai mare diversitate de gen au înregistrat o probabilitate cu 26% mai mare de a raporta profituri peste medie comparativ cu echipele executive cel mai puţin diverse sau fără femei în poziţii de top", arată un studiu care a inclus 200 de companii mari din Europa Centrală şi de Est, transmite McKinsey& Company.   

Sursa citată menţionează că, la nivel regional, femeile sunt încă subreprezentate în funcţii de conducere, în ciuda faptului că acestea înseamnă o parte importantă a forţei de muncă şi a absolvenţilor de facultate, dar în România situaţia este mai bună.   

"Acest studiu arată cât de semnificativ este impactul creşterii egalităţii de gen. România ar putea adăuga în fiecare an aproximativ 8,7% la PIB, aproximativ 24 miliarde de euro, prin implicarea mai multor femei pe piaţa muncii. 

Dar avem şi motive de bucurie, în ciuda participării scăzute a forţei de muncă, deoarece România are un procent relativ mare de femei în funcţie de CEO - 21% - comparativ cu 8% în Europa Centrală şi de Est", a declarat Mariana Miron, Engagement Manager la biroul din Bucureşti al McKinsey & Company.

×
Subiecte în articol: produsul intern brut femei munca
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close