Antena 3 CNN Economic Nicu Marcu, președintele ASF: "Le transmit administratorilor de pensii private să manifeste o prudență chiar exagerată. Gestionează active de aproape 100 de miliarde de lei"

Nicu Marcu, președintele ASF: "Le transmit administratorilor de pensii private să manifeste o prudență chiar exagerată. Gestionează active de aproape 100 de miliarde de lei"

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, a transmis un mesaj administratorilor de pensii private, dar și jucătorilor din celelalte piețe financiare nonbancare.

Nicu Marcu, președintele ASF: "Le transmit administratorilor de pensii private să manifeste o prudență chiar exagerată. Gestionează active de aproape 100 de miliarde de lei"
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Mar 2022   •   10:21

Oficialul spune că Autoritatea are întâlniri regulate cu actorii din cele trei piețe supravegheate( pensii private, piața de capital și asigurări) și că este foarte atentă la toate evoluțiile din domeniu, încercând concomitent să debirocratizeze relația dintre ASF și actorii privați. Marcu îndeamnă la prudență administratorii de pensii, în contextul nesiguranței induse pe piețe de războiul din Ucraina.

Sunt întâlniri lunare cu piața de Capital, respectiv cu Bursa și administratorii de fonduri. Avem întâlniri lunare și cu zona de asigurări și sunt întâlniri periodice cu administratorii de fonduri de pensii. Aceste întâlniri la început au fost destul de concentrate în doleanțe ale actorilor din piață. După un an de zile, s-a trecut într-o nouă etapă, aceea de reglementare. Recunosc că erau destul de multe întrebări din piață, la început. De ce sunt lungi controalele? De ce durează mult autorizările? Am rezolvat aceste probleme. Printre altele, acum avem pe site-ul autorității un loc în care sunt postate toate documentele pe care cineva trebuie să le aducă pentru a fi autorizat. Toate documentele se încarcă electronic, fie că este vorba de persoane fizice fie că sunt persoane juridice. Vrem să reducem interacțiunea între piață și personalul autorității. Vrem să terminăm cu birocrația.” a declarat președintele ASF la Conferința ECSF, organizată de Institutul de Studii Financiare (ISF).

Președintele ASF vine cu un mesaj și pentru administratorii fondurilor de pensii private, pe care îi îndeamnă la prudență “chiar exagerată”: “le transmit să manifeste o prudență chiar exagerată.

Din 2024 se mărește contribuția cu un punct procentual, deci administratorii vor gestiona active foarte mari și trebuie să fie prudenți.

Contează și performanța, contribuția este garantată, dar trebuie să se asigure că aceste riscuri asumate sunt cât mai mici. Performanța este legată și de asumarea unor riscuri, dar în această perioadă trebuie să ne asumăm riscuri mai mici.”, a arătat domnul Nicu Marcu.

×
Subiecte în articol: ASF Nicu Marcu
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close