Antena 3 CNN Economic Paradox de România. Şoselele sunt supraaglomerate, deşi avem maşini puţine

Paradox de România. Şoselele sunt supraaglomerate, deşi avem maşini puţine

Paradox de România. Şoselele sunt supraaglomerate, deşi avem maşini puţine
Sursa foto: Foto: wallpaperfly.com
de M.Z.    |    21 Iun 2014   •   23:17

Încă un paradox de România. Şoselele din ţara noastră sunt supraaglomerate, deşi avem maşini puţine, arată statisticile. Densitatea maşinilor din România este la jumătate faţă de media europeană. La fel este însă şi numărul de  kilometri de autostradă.

În ţara noastră se înregistrează o medie de doar 200 de maşini la mia de locuitori, mai puţin de jumătate faţă de media europeană, de 483 de autoturisme. Suntem astfel la coada clasamentului, după Ungaria, ţară cu jumătate din populaţia României.

Vecinii unguri au o medie de 300 de maşini la mia de locuitori, în timp ce Bulgaria are aproape 360 de maşini la mia de locuitori. În Italia, de exemplu, cifra este de două ori mai mare. Numărul autoturismelor la mia de locuitori este de 610. Adică, în timp ce în Europa fiecare familie are maşina ei, la noi doar una din două posedă un automobil.

Chiar şi aşa, şoselele din România sunt supraaglomerate. Explicaţia este simplă: România are în prezent doar 644 de kilometri de autostradă, la o suprafaţă de aproape 240.000 de kilometri pătraţi. Adică de patru de ori mai puţin decât media europeană de peste 2.500 de kilometri.

Spre exemplu, dacă analizăm situaţia din regiune, doar Slovacia şi Bulgaria au mai puţine drumuri expres decât România: 419, respectiv 620 de kilometri.

În schimb, Croaţia, Polonia şi Ungaria au o reţea dublă de autostrăzi. Ungaria, de exemplu, are 1.515 kilometri. Cel mai bine la acest capitol stă însă Spania cu peste 16.000 de kilometri de autostradă.


Câte maşini au europenii

România - 203 autoturisme / mia de locuitori
Ungaria -  296 autoturisme / mia de locuitori
Bulgaria - 360 autoturisme / mia de locuitori
Spania - 482 autoturisme / mia de locuitori
Italia - 610 autoturisme / mia de locuitori
Media UE: 483 autoturisme / mia de locuitori
Sursa: ACEA


Câţi kilometri de autostradă au europenii

România - 644 kilometri
Slovacia - 419 kilometri
Bulgaria - 620 kilometri
Croaţia - 1.254 kilometri
Ungaria -1.515 kilometri
Spania - 16.204 kilometri
Sursa: ACEA

×
Subiecte în articol: masini autostrada
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close