Antena 3 CNN Economic Patronatele din hoteluri și restaurante critică majorarea TVA la mâncare: Crește prețurile, scade consumul, duce la concedieri

Patronatele din hoteluri și restaurante critică majorarea TVA la mâncare: Crește prețurile, scade consumul, duce la concedieri

G.M.
1 minut de citit Publicat la 08:29 03 Iul 2025 Modificat la 11:24 03 Iul 2025
chelner cu farfurii cu mancare
Majorarea TVA de la 9% la 11% la mâncare va duce la o creștere a prețurilor pentru consumatori și scăderea cifrei de afaceri în sectorul ospitalității. FOTO Getty Images

Majorarea TVA de la 9% la 11% la mâncare va duce la o creștere a prețurilor pentru consumatori și scăderea cifrei de afaceri în sector, ceea ce va genera concedieri și scăderea cifrei de afaceri, transmite Hora, Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România, într-o scrisaore adresată Guvernului și Ministerului Finanțelor.

"Menționăm că, în realitate, în industria HoReCa aproximativ 70% din încasări provin din produse cu TVA redus (actual TVA de 9% la mâncare) și 30% din încasări sunt cu TVA la cota generală de 19%.

Această structură face ca TVA-ul mediu efectiv în industrie să fie în prezent de aproximativ 12%. Majorarea TVA de la 9% la 11% la mâncare, coroborată cu creșterea cotei generale de TVA de la 19% la 21%, va ridica TVA-ul mediu la circa 14%, ceea ce reprezintă o creștere efectivă de aproape 17% a poverii fiscale în sector, cu impact semnificativ asupra consumului și competitivității.

Majorarea TVA de la 9% la 11% la mâncare va duce la o creștere a prețurilor pentru consumatorul final cu aproximativ 1,8%", se arată în scrisoarea HORA.

Organizația patronală estimează o scădere a cifrei de afaceri cu circa 15% în 2025, până la 5,5 miliarde euro, comparativ cu estimarea de 6,5 miliarde euro pentru 2024. Această diminuare se va datora, pe de o parte, frânării consumului din cauza creșterii prețurilor și a incertitudinii economice, iar pe de altă parte, creșterii evaziunii fiscale, potrivit sursei citate.

"Paradoxal, deși TVA-ul ar fi majorat, proiecțiile noastre arată că încasările din TVA la bugetul de stat provenite din industria restaurantelor ar fi mai mici în 2025 (0,74 miliarde euro) decât în 2024 (0,75 miliarde euro)", transmite Hora.

Potrivit organizației patronale, consecințele majore ale acestei măsuri vor fi reducerea consumului, prin descurajarea clienților și reducerea volumului vânzărilor, concedieri generate de scăderea cifrei de afaceri și a marjelor de profit, cu impact negativ asupra ocupării forței de muncă și creșterea evaziunii fiscale, întrucât o cotă mai mare de TVA descurajează respectarea legii și favorizează practicile ilegale, penalizând contribuabilii corecți și încurajând operatorii economici care eludează legea.

Implementarea TVA de 11% la mâncare trebuie să fie însoțită de măsuri compensatorii proporționale care să atenueze efectele negative și să sprijine industria ospitalității, susține HORA. Organizația propune ca măsuri: reducerea altor sarcini fiscale pentru angajatori, stimulente pentru investiții și digitalizare în industrie, programe de sprijin pentru menținerea locurilor de muncă și educație profesională, intensificarea controalelor și sancționarea fermă a evaziunii fiscale.

Ştiri video recomandate
×

Fanatik

Antena Sport

Observator News

Parteneri
x close