Antena 3 CNN Economic Pensiile speciale, recalculate. Marius Budăi: "Nu vor mai depăşi venitul din timpul serviciului"

Pensiile speciale, recalculate. Marius Budăi: "Nu vor mai depăşi venitul din timpul serviciului"

Pensiile speciale ar putea fi recalculate pe baza contributivităţii, iar valoarea lunară nu trebuie să ia în seamă sporurile sau să depăşească salariul. 

Pensiile speciale, recalculate. Marius Budăi: "Nu vor mai depăşi venitul din timpul serviciului"
Sursa foto: ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO
de Georgiana Adam    |    25 Oct 2022   •   13:58

Ministerul Muncii a făcut împreună cu Banca Mondială un plan de reformare a veniturilor unor categorii precum militarii, poliţiştii sau magistraţii. 

Pentru ca toate aceste măsuri să devină lege, ele trebuie asumate de coaliţia de guvernare şi transcrise într-un proiect de lege.

"Din cauza acestei expresii juridice a pensiei speciale, Comisia Europeană a interpretat că şi pensiile militare trebuie introduse în acest jalon.

Se referă la faptul ca trecerea pensiilor să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă şi să nu mai fie pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului, adică salariul", a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

De ce unele pensii vor întârzia în ianuarie 2023. Marius Budăi, anunţ de ultimă oră pentru pensionari

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat asigurări că pensiile românilor vor creşte de la 1 ianuarie 2023, dar spune că acestea vor ajunge cu întârziere la început de an.

"Pentru ca în luna decembrie să putem calcula pensiile aferente lunii ianuarie şi să putem avea şi actul normativ în baza căruia să mărim pensiile şi să tipărim cupoanele va trebui ca undeva la sfârşitul lunii noiembrie sau în decembrie să avem actul normativ publicat în Monitorul Oficial şi cu siguranţă aşa va fi", a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

"Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente", a spus Budăi.

Cum afli data la care ieşi la pensie. Calcul simplu, în 2 minute, explicat pas cu pas, fără să mergi la ghişeu 

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.

Cum aflaţi, pas cu pas, data pensionării

1. Intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), www.cnpp.ro.

2. Accesaţi rubrica "Când mă pot pensiona?".

3. Completaţi acolo data naşterii, sexul dvs şi introduceţi cifrele sau literele din imagine. Apoi, apăsaţi butonul Calculează

Vi se afişează apoi o casetă cu data de pensionare şi stagiul minim pentru pensia de limită de vârstă, pensia anticipată sau pensia anticipată parţial.

×
Subiecte în articol: pensii pensii speciale Marius Budăi
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close